Bruschetta’d pihlakaželee, sinihallitus­juustu ja magusa peediga

Bruschetta’d pihlakaželee, sinihallitus-juustu ja magusa peediga

Neid võileivakesi on mõnus pakkuda saabuvatele külalistele tervitus-ampsuks. Hallitus-juustu soolakus, pihlaka hapukas mõrkjus ning magus peet annavad kõik kokku ühe suus sulava maistekoosluse.

4-le T, K, V, M

  • 10 viilu head leiba või hapusaia

  • 3 aurutatud peeti

  • 200 g Kolotsi talu sinihallitusjuustu

  • 4 sl pihlakaželeed

  • 1 sl oliiviõli

  • 2 sl röstitud kõrvitsaseemneid

  • iluks erinevaid õisi

Laota juust leivaviiludele, määri kergelt peale pihlakaželee, aseta sinna aurutatud peedi rattad ja nirista peale oliiviõli. Lisa õisi ja röstitud kõrvitsaseemneid.

Pihlakaželee

Pihlakaželee

Et pihlakate mõrkjust veidi mahendada, valmista želee eelnevalt külmutatud marjadest.

500 ml T, K, V, G, M, L

  • 500 g puhastatud pihlakaid

  • 2,5 dl vett

  • 2 dl moosisuhkrut

  • 2 sl brändit

Keeda marju vees 30 minutit. Kurna ning lisa suhkur ja keeda veel 15 minutit, kuni vedelik on veidi paksenenud. Vala segu eelnevalt kuumutatud väikestesse purkidesse, kaaneta ja säilita.

Pihlakas

Kaunis punetav pihlapuu rikastab oma maitse ja iluga inimese toidulauda ja parandab ka tervist. Vanarahvas on talle lausa maagilist jõudu omistanud – hoiab kurja silma ja sõna eest!

Pilviku ja kitsemampli soust värske kartuli ja väikese tomatiga

Pilviku ja kitsemampli soust värske kartuli ja väikese tomatiga

Seenekaste tahab rasvast rõõska koort. Koos sibulaga annab see unustamatu kastme. Tõsi küll, rammusa – aga kord aastas võib. Ka meeled peavad süüa saama!

2-le T, K, V, G, M

  • suur peotäis kupatamist mittevajavaid metsaseeni (mina kasutasin pilvikuid, lambatatikuid ja kitsemampleid)

  • 2 dl 35% rõõska koort

  • 1 väike mugulsibul

  • 1 küüslauguküüs

  • 6 salveilehte

  • soola

  • pipart

Klaasista hakitud sibul ja küüslauk pannil. Lisa puhastatud ja tükeldatud seened ja salvei. Prae, kuni seened on mõnusalt pruunistunud. Vala peale koor, lase keema tõusta, maitsesta soola ja pipraga ning serveeri värskelt keedetud kartuli ja väikese tomatiga.

Mitte ainult kukeseentest

Veel häid söögiseeni!

Sel korral tulin metsast koju paari tatiku, mahedamaitseliste pilvikute – soopilviku ja kollase pilviku – ja kitsemamplitega, mis on teenimatult vähe tuntud väga hea söögiseen. Seda saab kenasti ilma kupatamata pannil praadides valmistada. Ühe mõnusa sousti saab pärast metsaskäiku alati.

Šokolaadikattega toor­juustukook ja põldmarjad. Iluks raudrohuõisi

Šokolaadikattega toorjuustukook ja põldmarjad. Iluks raudrohuõisi

Põldmari on rikas vitamiinide ja mikroelementide poolest. Korja seda augustis ja septembris. Mõnusalt rikkaliku tumeda šokolaadi ja toorjuustu koogiga sobivad need kergelt hapukad marjad ideaalselt.

8 lõiku

PÕHI:

  • 160 g šokolaadiküpsiseid

  • 80 g sulatatud võid

TÄIDIS:

  • 500 g toorjuustu

  • 100 g hapukoort

  • 200 g tumedat šokolaadi

  • 1,5 dl suhkrut

  • 1 tl vanillsuhkrut

KATE:

  • 100 g tumedat šokolaadi

  • 150 g toorjuustu

  • 0,5 dl suhkrut

  • peotäis põldmarju

  • iluks raudrohuõisi

  1. Purusta küpsised ja sega sulatatud võiga.

  2. Vooderda lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga, suru küpsisepuru ühtlaselt põhjale ja küpseta 180-kraadises ahjus 7 minutit. Võta välja ja lase jahtuda.

  3. Samal ajal sulata veevannil šokolaad. Sega toasoe toorjuust, hapukoor ja munad, lisa suhkur ning ettevaatlikult sulatatud ja jahutatud šokolaad. Vala vormi ning küpseta 150-kraadises ahjus 50 minutit.

  4. Ahju põhja asetan mina tavaliselt veevanni, et juustukook jääks mõnusalt pehme ja niiske. Küpsenud kook lase täielikult jahtuda.

  5. Katte valmistamiseks sulata šokolaad veevannil ja lisa toasoojale toorjuustule koos suhkruga. Sega ühtlaseks. Määri jahtunud koogile, puista peale põldmarju ja õiteilu.

Harilik raudrohi

Harilik raudrohi

  • Toiduks saad kasutada värskeid noori lehti, õisikuid aga kaunistamiseks ja tee keetmiseks. Raudrohu lõhn on nii küps ja tummine, et see suudab võistelda isegi põldmarja ja šokolaadiga.

  • Raudrohuõied on maitselt magusmõrkjad, veidi kaneelised. Lisa neid magustoitudele, võileivale, salatile, juustutoitudele.

  • Raudrohi ergutab seedimist, mistõttu on seda hea lisada näiteks rammusale koorekastmele.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid