Juurikate valikul on suurim ebaõnnestumise oht peidus pakendatud viljades. Umbses kilepakis kipub tekkima niiskus, mis hakkab viljale kibekiiresti liiga tegema. Seega kui võimalik, osta kõiki juurvilju – kartuleid, porgandeid, juursellerit jne – alati lahtisena ja pesemata kujul. Kergelt liivased kartulid ja porgandid säilivad pestutest mitu korda paremini.

Kui lahtiseid porgandeid poes ei kohta, ja seda tuleb kahjuks sageli ette, uuri kilepakendit hoolega iga külje pealt. Otsi pakki, milles ei paista niiskust ega veetilgakesi, ja uuri läbi kile porgandite olukorda. Need võivad olla seal mädanema läinud, mõnel kasvavad isegi lisajuured juba külge. Sama kehtib ka kilekotikartulite kohta – kui võimalik, eelista võrkkotis või lahtises kastis müüdavaid mugulaid.

Ka toidukilesse pakendatud poolikud juursellerid ja kaalikad võivad korvi sattuda juba kergelt riknenult. Selliselt pakendatud toodet on lihtsam hinnata, sest kile paistab läbi ja on tootele tihedalt ümber mähitud. Oluline on võtta hetk ja vilja headuses enne korvi tõstmist veenduda. Leti ääres kulutatud minutid säästavad sind kodus halbadest üllatustest. Otsi hallitustäpikesi, tumenenud värviga laike või katsumisel liiga pehmet pinda. Kas või üks selline tunnus näitab, et vili ei ole värske.

Koju jõudes paki viljad esimesel võimalusel pakenditest lahti ja paiguta õigete säilitustingimustega kohta. Kartul eelistab pimedat ja jahedat hoiukohta, seevastu näiteks porgand ja kaalikas säilivad paremini just külmikus, sest toatemperatuuril muutuvad soojema ruumi puhul juba paari päevaga pehmeks. Üks on neil aga ühine: hoiukohas peaks õhk liikuma. Umbses kausis või kastis kipuvad mis tahes juurikad mõne päevaga riknema. Kui sul on hea jahe maakelder või sahver, oled õnneseen, sest seal säilivad juurviljad kõige kauem.

Kodune kanasupp eriti siidiste klimpidega

Kodune kanasupp eriti siidiste klimpidega

Toitev, soojendav ja koduse maitsega juurviljasupp on argiõhtute lemmik. Juurseller on see, mis annab supile õige maitse. Kes teab, see teab. Paljud pole enam harjunud ega selle maitsega üldse kokku puutunud.

6-le T, K

  • 450 g kanakintsu või -koiva tükke

  • 230 g juursellerit

  • 5 kartulit (600 g)

  • 4 porgandit (500 g)

  • 1,5 liitrit aedviljapuljongit

  • 2 sl värsket murulauku

  • 2 küüslauguküünt

  • 1 loorberileht

  • 1 sibul

  • praadimiseks õli

KLIMBID:

  • 50 ml piima

  • 1 muna

  • 1 sl võid

  • 100 ml jahu

  • soola

  1. Pane kanakintsud või -koivad külma vette keema. Suppi keema lastes riisu vaht ja lase kanal tasasel tulel enam--vähem pehmeks keeda. Selleks kulub umbes 45 minutit.

  2. Haki sibul ja küüslauk ning kuumuta pannil väheses õlis 1–2 minutit. Lisa ka tükeldatud porgand ja juurseller. Kuumuta kergelt ja lisa siis kõik need supile, kui kana on enam-vähem pehmeks keenud.

  3. Järgmiseks lisa tükeldatud kartul. Värske tükeldatud kartul keeb pehmeks 10 minutiga.

  4. Viimasena lisa supile klimbid. Taina valmistamiseks sega piim kokku munaga ja vispelda hulka sulatatud või. Samal ajal segades lisa sool ja jahu. Vormi teelusika abil klimbitainast pallikesed ja pane kuuma supi sisse keema. Klimbid on valmis, kui tõusevad pinnale. Maitsesta suppi soola, pipra ja loorberiga. Enne serveerimist puista peale hakitud tilli ja murulauku.

Soe peedisalat porgandi ja mustjuurega

Soe peedisalat porgandi ja mustjuurega

Peeti kas armastad või ei. Kes armastab, see teab, kuidas selle magususe käes peesitavad nii mitmedki juustud mõnuga. Mustjuur annab salatile mõnusalt pähklist maitset.

4-le T, K, V, G, M

  • 4 porgandit (350 g)

  • 5–6 pisikest värvilist peeti (350 g)

  • 1 mustjuur (50 g)

  • 1 sl hakitud värsket rosmariini

  • 150 g lehtpeeti

  • 1 ümar Camemberti juustuketas (125 g)

  • 1 küüslauguküüs

  • soola-pipart

  • peale pritsimiseks õli

  1. Koori ja tükelda juurikad ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pritsi üle õliga, pressi hulka 1 küüslauguküüs ja puista peale hakitud värsket rosmariini ning soola-pipart. Tõsta kõik segamini ning pane 200-kraadisesse ahju 30 minutiks küpsema.

  2. Haki lehtpeet veidi väiksemateks tükkideks. Pane pannile veidi õli ning närtsita lehti pannil mõni minut. Maitsesta soolaga ja tõsta serveerimisalusele. Võta juurikad ahjust välja ning tõsta samuti serveerimisalusele.

  3. Lõika juustul horisontaalselt n-ö kaas pealt ja aseta juust pannile. Kuumuta keskmisel kuumusel pannikaane all 3,5 minutit, kuni juust hakkab keskelt sulama. Libista sulanud juust salatile ja serveeri kohe.

Nipp!

Sulanud Camemberti hoiab koos tugev juustukest. Libista ketas salatile ettevaatlikult, et servadest ei voolaks sulajuust üle.

Pannil valminud ratatouille

Pannil valminud ratatouille

Argiõhtutel on aega vähe, sestap on mõnus hautada ratatouille valmis hoopis pannil. Ettevalmistuseks varu 10 minutit, küpsetamiseks umbes 25.

4-le T, K, V, G, M, L

  • 250 rohelist suvikõrvitsat

  • 250 g kollast suvikõrvitsat

  • 250 g porgandit

  • 250 g pastinaaki

  • 150 g kirsstomateid

  • 1 sibul

  • 2 küüslauguküünt

  • 1 sl hakitud värsket punet

  • 500 g tomatipüreed

  • 1 sl kookospalmisuhkrut

  • 1 sl punaseveiniäädikat

  • soola-pipart

  1. Haki sibul ja küüslauk ning pane vähese õliga pannile, kuumuta 1 minut. Lisa kooritud ja julienne’i stiilis pikkadeks peenteks ribadeks lõigatud porgand ja pastinaak. Kata kaanega ja küpseta 6–7 minutit keskmisel kuumusel. Aeg-ajalt sega.

  2. Lõika suvikõrvits suuremateks tükkideks ja kirsstomatid pooleks ning lisa pannile koos hakitud värske punega. Kata pann kaanega ja küpseta taas 6–7 minutit keskmisel kuumusel, aeg-ajalt segades. Viimasena lisa tomatipasta, kookospalmisuhkur, veiniäädikas, soola-pipart ja küpseta veel kaane all 10 minutit. Serveeri riisiga või kui sa gluteeni ei väldi, siis sobib siia häst ka orzo-pasta.

Veiselihahautis kaalika ja kartuliga

Veiselihahautis kaalika ja kartuliga

Klassikaline hautis, kus saad kasutada ära veiseliha odavamaid tükke. Aeglasel küpsemisel muutuvad need mõnusalt pehmeks.

6-le T, K, G, M, L

  • 600 g kaalikat

  • 600 g porgandeid

  • 900 g kartuleid

  • 400 g veiseliha

  • 300 ml vett

  • 1 sibul

  • 1 küüslauguküüs

  • 1 loorberileht

  • 5 nelki

  • 8 vürtspipra tera

  • 3 sl värsket peterselli

  • 1 tl soola

  1. Lõika veiseliha kuubikuteks. Haki sibul ja küüslauk ning pane pannile koos vähese õliga. Kuumuta 1 minut ja seejärel lisa veiseliha tükid. Pruunista neid igalt küljelt ja tõsta kõrvale.

  2. Koori ja lõika porgandid, kartulid ja kaalikas suuremateks tükkideks ning pane kaanega küpsetuspotti. Kalla peale pruunistatud veiseliha kuubikud koos sibula ja küüslauguga. Pannile, millel praadisid liha, kalla 300 ml vett, lase keema tõusta ja kalla see vedelik haudepotti.

  3. Purusta nelk ja vürtspipar uhmris peeneks puruks ning lisa potti koos loorberilehe, hakitud värske peterselli ja soolaga. Sega kõik kergelt läbi ning küpseta 200-kraadises ahjus 1,5 tundi. Enne serveerimist puista peale veel värsket peterselli. Kes tahab, naudib kuuma ja tummist leent ja köögivilju koos hapukoorega.

Soovitus

Veiselihahautises võib kasutada ka kondiga tükke, sest aeglasel küpsemisel tuleb liha kondi küljest hästi lahti.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid