Igas endast lugupidavas taluaias on tänini alles õunasektsioon eri sorti õuntele. Ikka nii, et alustame suvel mahlase valge klaari, magusa martsipani või krõmpsu Krügeri tuviõunaga ja lõpetame jahedatel sügispäevadel taliõunu kastidesse korjates.

Õunast ja tema toiteväärtusest

Eesti Maaülikooli teadlaste uuringute kohaselt on Eesti õunte toiteväärtuslik koostis parem kui näiteks Poolast või Prantsusmaalt imporditud õuntel.

  1. Kui on soov võimalikult palju toitaineid õuntest kätte saada, tasub just kohalikku õuna süüa koos koore ja seemnetega. Mõnes importõunas on seevastu selline veider hägune südamik, et seda sööma küll ei kipu. Üldiselt on aga õunte anti-oksüdantide kogus suurem koores kui viljalihas.

  2. Õun sisaldab ohtralt kiudainet pektiini. Nii teadis juba vanarahvas, et õunte söömine parandab seedimist. Tänaseks päevaks teame, et see parandab üleüldse kõhu mikrobiootat ja seal elutsevate heade bakterite elutegevust.

  3. See, et õunas on sügiseti palju C-vitamiini ja et õun on mineraalainerikas, paneb meid õuna haarama kaasa nii tööle kui kooli. Üks õun mahub ju ikka alati kotti ära.

  4. Õunte kestvus sõltub eelkõige õunasordist. Parim säilitus-sort sügisõuntest on ‘Liivi kuldrenett’, kuigi jõuludeks on seegi juba üsna jahune. Talvesortidest on üheks parimaks sordiks ‘Tellissaare’.

  5. Kui pere lemmikõunakoogist on küll saanud, proovi küpsetada pehmet ja kohevat õunaleiba ning imehead õunavahukooki. Viimases pole teragi nisujahu ega muna ja kui sa seda just vahukoorega ei serveeri, siis kook ise on ka piimavaba.

Õunaleib

Õunaleib

Kore, mure, kohev ja hea. Õunaleivast viilud sobivad hästi ka röstimiseks.

6–8-le T, K, V, L

  • 400 g kodumaiseid -õunu + õunaviile lei-vale sättimiseks

  • 3 muna

  • 60 ml rapsiõli

  • 3 dl täisteraspeltajahu

  • 2 dl kaerajahu

  • 1–2 sl suhkrut

  • 2 tl küpsetuspulbrit

  • 1 tl kaneeli

  • soovi korral 0,5 tl kardemoni

  • näpuotsaga soola

Riivi õunad ja tõsta suuremasse kaussi. Lisa lahti-klopitud munad ja õli ning sega läbi. Lisa jahud, suhkur, küpsetuspulber, kaneel ja soovi korral ka kardemon. Sega kõik ühtlaseks. Kalla võiga määritud vormi. Lõika peale veel õunarattaid ja tõsta siis 180-kraadisesse eelkuumutatud ahju 50–60 minutiks. Küpsust kontrolli leiva sisse torgatud tikuga. Tõsta ahjust välja ning jahuta restil.

Pilvekook

Pilvekook ehk õunavahukook

Oh sa, milline üllataja! Tundub uskumatuna, aga see kõigevaba kook maitseb nii värskelt, sulab suus ja hoiab kalorid kontrolli all. Lastele, kes tarretist eriti ei armasta, meenutab see - koogike vahukommi.

10 ruudukest T, K, G, M

  • 200 g õunapüreed

  • 7 g peent želatiinipulbrit

  • 1 tl jõhvikapulbrit

SERVEERIMISEKS

  • 125 ml 35% rõõska koort või kaerakoort

  • 1 tl vanillsuhkrut

  • 6 tl tuhksuhkrut

  1. Vispelda õunapüree kokku želatiinipulbriga. Segu jääb kergelt tükiline ja muutub tihkemaks. Seejärel tõsta õuna-püreega kauss kuumale veevannile ja kuumuta 5–7 minutit pidevalt vispeldades, kuni želatiin on lahustunud. Segu peab muutuma vedelamaks ja läikivaks ning olema viimaks täiesti kuum.

  2. Tõsta õunapüree 5 minutiks jahtuma, kuni segu on toatemperatuurini jõudnud. Sega sisse jõhvikapulber. Jahuta segu.

  3. Vahusta jahtunud massi mikseriga 15 minutit. Õunapüree kogus peaks kahe-kolmekordistuma, muutuma heledaks ja õhuliseks nii, et visplit segust välja tõmmates saad vahust moodustada teravad tipud.

  4. Valmis vaht tõsta küpsetuspaberiga kaetud 10 x 24 cm koogivormi ja aja spaatliga ühtlaseks. Pane külmikusse 1–2 tunniks tarretuma. Enne serveerimist vahusta koor, sega hulka vanillsuhkur ja määri see vahukoogile. Tükelda.

Trend! Lehtkapsas

See tumeroheline köögivili pakatab tervislikest toit-ainetest. Lehtkapsas omastub paremini, kui kuumutad selle kergelt läbi.

Lehtkapsas

  • Kiudainerikas.

  • K-vitamiini allikas, mõjub
    soodsalt verele.

  • Täis antioksüdante, mis mõjuvad soodsalt silmade tervisele.

  • Parem C-vitamiini allikas kui apelsin.

  • Sisaldab palju falvonoide.

Spagetid lehtkapsa­pestoga

Valmib kähku!

Spagetid lehtkapsapestoga

4-le T, K, V, M, L

  • 150 g lehtkapsast

  • väike punt basiilikut

  • 1 väike küüslauguküüs

  • 3 sl kõrvitsaseemneid

  • 5 sl extra virgin’i ehk väärisoliiviõli

  • 3 sl maitsepärmi

  • 1 sidruni mahl ja riivitud koor

  • 350 g täisteraspagette

  1. Aja vesi keema ja tõsta lehtkapsas 30 sekundiks keevasse vette, nõruta ja pane 5 minutiks jääkülma vette. Nõruta uuesti ja kuivata majapidamispaberiga.

  2. Pane basiilik, küüslauk, seemned, õli, maitsepärm, sidrunimahl ja -koor ning nõrutatud lehtkapsas köögi-kombaini. Surista ühtlaseks, seejärel maitsesta. Lisa vajadusel vett, kui pesto sai liiga tahke.

  3. Keeda pasta vastavalt pakendil näidatud ajale, sega pestoga läbi ja serveeri kohe.

Toimetaja leiud

Siiri Kirikal

Siiri Kirikalile jäid silma mustad toidu-ained. Ja üks hea toorpastasari ka, et kõik must, mida sinna sekka segad, lihtsalt paremini välja paistaks.

Seenemiku seiklused

Eesti And OÜ on meie parimad seened, kuivatatud kivipuraviku (35 g) ja kuivatatud musta torbikseene (25 g), purki pakkinud Viimsis. Sarjas on teisigi häädusi. Kuivatatud seente kaal võrdub kümnekordse värskete seente kaaluga, aga neid on tõesti mugav kapist võtta ja kasutada. Saad seene maitsega hiilata, kui seeni parasjagu kohe üldse võtta ei ole. Mõlemad seened kuuluvad kohalikku gurmeekööki. Mõlemad seenepurgid on varustatud ka lihtsate pastaroogade retseptidega, mis on tõesti head. Üks pasta saab valmis toorjuustu ja tomatitega, teist serveeri suvikõrvitsa--seenekastmega. Suuremad toidupoed, hind vastavalt 4.29, 4.99

Kuidas luua paremat maailma?

Foodini riisi-mix ehk punase ja musta maheriisi segu (500 g) on pakitud Soomes Vaajakoskel, kus mahe- ja loodustooteid müüv perefirma kasutab toodete valmistamisel ja pakendamisel üksnes päikeseenergiat. Tooted on lihtsad, neist peab olema kasu nii sööjale kui kasvatajale ja viimaks ka maailmale tervikuna. Kui punane riis on maitselt üldse üks mõnusamaid riise, siis must riis pole teadupärast riis, küll aga mitmekesistab see hoobilt menüü taimset osa. Prismad, 4.19

Tehakse ikka häid asju

OÜ Must Küüslauk Saku vallas pakib väga mõnusasse väikepakki mahedat musta küüslauku (75 g). Pakis on keskmiselt 2 mustaks fermenteeritud küüslaugupead, kust iga päev üks küüs lahti koorida ja ära süüa. Maheda magusa maitsega ja ilma spetsiifilise lõhna ja kibeduseta küüs meenutab otsapidi marmelaadi. Küüslaugune kerge väävel ilmutab end alles järelmaitses. Tõeline maitsepomm, mida näksi niisama või lisa liharoogade kastmesse. Suuremad toidupoed, hind 7.59

Ma pastapaelad nüüd võtaks

Rainbow’ tortelloni (250 g) ja fettuccine (300 g) durumjahust toor-pastad munaga mõjuvad hamba all kergelt ja vetruvalt. Suurepärane kiirtoit. Tortelloni’t on saadaval mitme täidistega, juustu oma on maitselt neutraalseim. Eriti hellaks teeb hinge see, et pasta ongi valminud vaid munast ja jahust – nagu pasta peabki olema. Valmis keeb ka ainult 3–4 minutiga. Prismad, 1.89

Selle kuu veinisoovitused

Annamari Nikkel

Sommeljee Annamari Nikkel annab nõu

Schloss Bockfliess Adele I, Austria

Midagi uut ja ägedat kunsti- ja veiniarmastajatele! See Austria päritolu Niederösterreichist valge vein on uus üllataja veini-skeenel: esiteks juba viinamarjade „kompott“ Austria staarmarjast Grüner Veltlinerist, kõigi aegade tuntuimast valgest sordist Chardonnayst ning aromaasest Muscadelle’ist. Esimene annab rühti, piprasust ja rohusust, teine täidlust, lopsakust ja elegantsi ning kolmas värskust ja intensiivset aroomi. Ülimõnus ja parimas tasakaalus valge vein. Kusjuures heas tasakaalus on ka selle veini hind. Mõnus vein iseseisvalt nautimiseks, sobib ka kergemate värskete juustudega ja kana-quiche’iga.

Pudelietiketil on kuulsa Austria kunstniku Gustav Klimti maal, millel ilutseb mehe lemmikmuusa – sala-pärane Adele, keda hellitlevalt nimetatakse ka Austria Mona Lisaks.

Finewine'i, Livikostore'i ja Regalia kauplustes. 8.99–10.–

Silk & Spice, Portugal

Tore punavein kena ja silmatorkava etiketiga, millel laiutab Euroopa ja Aasia vaheline aktiivne kaubandustee 16. sajandist, kus äritseti vürtsidega. Nimi Siid ja Vürtsid viitab otseselt veini olemusele. Marjast ja mahlakat täidlast iseloomu loovad kohalikud sordid Touriga Nacional, Alicante Bouchet, Baga, Tinta Roriz. Alicante Bouchet on eriline marjasort, millel on ka viljaliha punast värvi. Selliseid viinamarju nimetatakse teinturier ehk ‘värvija’ ja neid maailmas palju pole, teadaolevalt vaid kümmekond. Veini värvus ongi tume ja sügav, aroom moosine ja maitse tummine ja vürtsikas, kuid samas ka pehme.

Hea kaaslane lihapaja-roogade, salaamipitsa ja kõvade juustude kõrvale mekutamiseks.

Enamikus suuremates jaeketikauplustes, 8.49–11.–

Veinisõnastik. Noor vein

Annamari Nikkel

Sageli saab vein degustaatorilt „diagnoosiks“, et see on noor. Kas vein üldse saab olla joomiseks liiga noor?

Jah – kahjuks mõni vein võib olla liiga noor või liiga toores nagu õun, mis näeb küll juba õuna moodi välja, kuid hambaid sisse lüües võtab selle hapu ja toores maitse näo krimpsu ja teist ampsu enam ei tahaks. Liiga noorte veinide puhul, eriti valgetel, on samuti hape taevakõrgune, kuid ajaga vein küpseb ning hape taandub ning mõne aja möödudes on vein õiges tasakaalus. Aja pikkus sõltub muidugi veini happesuse tasemest ning säilitamistingimustest – mida soojem ruum, seda kiiremini küpsemisprotsess toimub, kuid seda ei soovita, sest nii võib vein just ebastabiilselt areneda ning rikneda. 1–2 aastat võiks orienteeruv aeg olla. Noortes punastes veinides on lisaks teravale happesusele ka tanniinid talumatult jõhkrad ning seega vajavad punased veinid mitu korda rohkem aastaid, et hape, tanniinid ja tegelikult ka tammevaadi puudutusest tulenevad nüansid ja maitsed omavahel kenasti kokku klappima hakkaksid.

Noortest veinidest me räägime üldiselt väga kõrge kvaliteediga toodangu puhul. Enamik meie jaeketi kauplustes olevatest veinidest on pigem mõeldud noorelt joomiseks ehk neil ei ole hullupööra palju hapet, tanniine ega tammisust.

Uus kokaraamat „Marineeritud hoidised“

Margit Arndt-Kalju

Pille Enden, Hea Lugu, 128 lk, 23.90

Kokaraamat “Marineeritud hoidised”

Üksnes õnnistus, kui see raamat praegusel korilusperioodil näppu satub. Jaan Heinmaa fotod käivitavad neelud, fantaasia ja suure tahtmise ning Pille Enden rahuldab need soovid ja enamatki. Ei ole ka sugugi nii, et kõik oleks vana ja ammu teada, pigem vastupidigi. Selle sügise marinaadiaine tiitliga pärjan raamatu põhjal õunamahla ja proovin kindlasti läbi, milline maitseelamus tuleb, kui õunamahlaga marineerida kõrvitsat, arooniaid või musta rõigast. Põnevad on ka marjad ja puuviljad marinaadis – niipea, kui esimesed öö--külmad on olnud, plaanin purki panna pihlakad brändimarinaadis. Ja viimaks suunan pilgu meelekindlalt kaugusse ja otsustan likvideerida peedisupi või -salati põhja abil oma lasteaiatrauma sellest, mida siis tekitas peedi-keefirisupp. Õpetused on nii veenvad ja ahvatlevad, et tõenäoliselt saan sellega hakkama ja Pille Endenit võib edaspidi ka toidupsühholoogiks nimetama hakata.

Kaupmees soovitab!

Täienda oma maitseaineriiulit!

Paar aastat tagasi Eesti turule jõudnud pika ajalooga Hispaania bränd Carmencita tuli välja uue Foodie kollektsiooni tootevalikuga, kust leiad palju originaalseid maitsesegusid nii kana-, liha-, kala- ja mereanni­roogadele kui ka pastale, pitsale ja salatile. Käepärased veskid on kahe jahvatus­astmega ja sobivad kööki ja lauale, koju ja restorani.

Enimkasutatud soolad ja piprad on nii eraldi kui seguna suurtes veskites, mis on saadaval ka kenas pakendis kinkekomplektidena.

Lisaks Kaupmehe kauplusladudele on Carmencita uued maitseained peagi müügil Tallinna Kaubamajas, Selveris, Prismas ja teistes hästi varustatud kauplustes üle Eesti.

Kas hirmul on suured silmad? Antibiootikumide kasutamine erineb riigiti väga

Külli Holsting

Euroopa Liit on kehtestanud karmid reeglid antibiootikumide kasutamisele loomse toidu kasvatamisel. Kuid mure kasvab päevast päeva. Toidu liikumisel pole piire ees ja on suur vahe, kas ostad suitsuvorsti Itaaliast või Eesti tootjalt.

Peamiseks probleemiks on antibiootikumide resistentsuse kasv ja nende nn super-bakterite teke, kes enam antibiootikumide mõjule ei allu. Antibiootikume kasutatakse teatavasti põletike raviks, aga need kiirendavad ka kasvu ja seetõttu on need olnud populaarsed n-ö kasvustimulaatorid karjakasvatuses, suurendades suuremat tootlikkust piima-, liha-, muna- ja kalatootmises.

Kariloomad, kelle elamistingimused pole olnud alati kiita, haigestuvad sageli bakteriaalsetesse infektsioonidesse ja nakkuse leviku ennetamiseks tuleb ravida kogu karja. Teatud aeg pärast ravi lõppu pole nt piim või munad ja liha inimtoiduks kasutuskõlblikud. Seda kõike ka kontrollitakse.

Ka taimed võivad saastuda antibiootikumi-jääkidega, kuna paljudes riikides kasutatakse puhastatud reovett kultuuride kastmiseks. Kahjuks ei suuda puhastid kõrvaldada ravimijääke ja mitte-resistentseid baktereid.

Euroopa Liidus on keelatud kasutada loomade raviks kõiki olemasolevaid antibiootikume, sest mõned on „reserveeritud“ ainult inimeste raviks, juhuks kui inimene on muutunud ikkagi resistentseks. Keeruline on toiduainete kvaliteeti jälgida riikides või nende toodetes, kus pole nii karme seadusi kehtestatud, või nende täitmine on inimeste puuduliku teadlikkuse tõttu vähene. Võimalusel vali antibiootikumivabalt või orgaaniliselt kasvatatud loomsed toidu-ained.

Kuumaõhufritüür

Tuuli Mathisen

Kui rasvavaba on uue masinaga küpsetamine tegelikult?

Kuumaõhufritüür

Paljude perede köögilauale on ilmunud uus köögimasin – kuumaõhufritüür. Tegemist on sisuliselt ahjuga ja „fritüür“ on nimetusse pigem moe pärast külge kleebitud. Miks siis lisaks tavaahjudele on hakatud eelistama just seda masinat, mis köögipinnal arvestatava koha hõivab? Põhjusi on mitu.

  1. Üks on kindlasti kiirus. Umbkaudu hoiad kokku poole ajast, mis oleks sul sama roa tegemiseks kulunud tavalises ahjus. Vajutad nupule ja küpsemine algab.

  2. Seest mahlane ja pealt krõbe täiusliku tekstuuriga toit on paljudele üllatuseks.

  3. Kindlasti saab välja tuua ka kasutusmugavuse ja ohutuse. Sellisel kujul on oluliselt ohutum sooja toitu teha. See viimane eelis sobib hästi lastega peredele, kus pere noorimad saavad pärast kooli köögis ise tegutseda.

  4. Plussiks on ka see, et ahi lülitab end ise välja.

  5. Liigse rasva väljaküpsemine on ka päris tõhus.

  6. Üks oluline argument on ka energia kokkuhoid. See masin vajab energiat umbes poole vähem kui suur ahi ja samas valmistab toidu poole kiiremini.

  7. Küpsetustemperatuuri ja -aja saad ise määrata, aga kui mõistus peaks otsa saama, siis on paljudel fritüüridel ka automaatrežiimid olemas – need võiksid ka lastele olla lihtne ja turvaline lahendus. Et kui on ikka friikaid vaja teha, siis valid köögiviljade ikooni, mitte kana.

  8. On fritüüre, millega võib edukalt ka grillida. Olemas on spetsiaalsed tarvikud grillrestidest kuni fritüürile sobivate varrasteni. Nii et tänu neile tarvikutele võib grillihooaeg vaatamata ilmaoludele kesta edukalt läbi aasta.

  9. Samamoodi on olemas „fritüürid“, mille lisavõimaluseks on toidu aurutamine.

Toitude nimekiri, mida fritüüris saab teha, on peaaegu lõputu ehk siis üldjoontes saab teha kõike, mida saab valmistada ka tavaahjus. Friikad, köögiviljad, liha, kala, pelmeenid, erinevad küpsetised ja isegi juustukoogid jms. Ehk siis lase vaid fantaasial lennata ja katseta!

Fakt

2020. aastal Eesti Konjunktuuri-instituudi poolt läbi viidud uuringust selgus, et 48% eestlastest püüab vältida või vähendada suhkru tarbimist. Suhkrut on liiga palju joogijogurtites, kohupiimatoodetes ja isegi keefirijookides. Ettevaatlik võiks olla ka jäätistega.

Valio jogurt

Kuhu minna

  • Kurnas avati 30 000 ruutmeetril hiiglaslik IKEA, kuhu saad minna hea hinna eest ostlema nõusid, kodutekstiile, mööblit. Eesti poes on näljastele avatud Rootsi stiilis restoran, kus lihapallid koos kartulipüree, herneste ja jõhvikatega maksavad veidi üle 4 euro. Hinnad on soodsad, kuna suuruselt maailmas 6. toidukett saab tooraine ise väga soodsalt kätte.

  • Neljandat korda toimuv toidu-filmide festival toob Tallinnas asuva Sõpruse kino ekraanile jälle põnevad toiduteemalised dokumentaalfilmid. 15.–18. septembrini toimuv filmiüritus kutsub kinno nii toidu-proffe kui ka -profaane. Filmid linastuvad inglise keeles. Festivali kava leiad aadressilt foodfilmfestival.ee.

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid