Aga pea meeles, et köögivilju on parem enne sügavkülmutamist blanšeerida ehk korraks kasta keevasse vette. Sellega tagame köögiviljadele pikema eluaja ning ilusama välimuse. Kui me sööme ära äsja pestud- puhastatud porgandi, pole võimalikud nakkusohtlikud bakterid sel veel paljuneda jõudnud. Pärast sügavkülma võib aga mõni selline tegelane sulades “ellu ärgata” ja toit on siis kerge saastuma. Lisaks on hea teada, et suure veesisaldusega köögivilju nagu kurki, lehtsalatit, idusid ja rediseid maksa külmutada, need jäävad väga vesised.

Ka supid sobivad hästi külmutamiseks.

Püreesupid on väga head, näiteks kõrvitsa- ja tomatisupp. Nende konsistents ja maitse säilivad hästi. Parim on eelnimetatud suppe valmistada ilma koore või toorjuustuta, sest sulatamise järel ei näe supp enam isuäratav välja. Lisa koor pärast sulatamist.

Samuti saab sügavkülmutada selge puljongiga suppe, näiteks kanasuppi. Jääkristallid lahjendavad puljongit pisut siiski, nii et võib-olla peate pärast sulatamist suppi uuesti maitsestama.

Suppi külmutades peaksid meeles pidama:

Tärkliserikkaid suppe — pasta, riisi või kuubikuteks lõigatud kartuliga — võiks alati tarbida värskena. Need koostisosad muutuvad sulatamisel pehmeks pudruks.

Eriti ettevaatlik tuleb olla kartuliga — pärast sulatamist ei muutu see mitte ainult häguseks, vaid saab ka külmumisprotsessi käigus magusa järelmaitse.

Ära külmuta korraga liiga palju suppi, vastasel juhul võtab selle sulatamine pikalt aega. Parem on külmutada suppi mitme üksiku portsjoni jagu.

Näpunäide: kasuta jääkuubikuvorme — väikesed sektsioonid sobivad portsjoniteks hästi!

Enne külmutamist lase supil kindlasti täielikult jahtuda! Kui supp on endiselt liiga soe, ei kuluta see mitte ainult tarbetult energiat, vaid tõstab ka sügavkülmiku temperatuuri ja pead seda peagi sulatama.

Vala supp külmutamiseks sobivasse plastkarbis umbes kahe kolmandikuni, sest vedelikud paisuvad külmudes. Kui supil pole sügavkülmas piisavalt ruumi, võib karp sügavkülmas lõhkeda ja tulemuseks on suur segadus!

Kui hea puljong on olemas, siis see päästab juba palju. Supid, hautised ja kastmed valmivad poole kiiremini, kui puljong sügavkülmast võtta on. Vaata siit, kuidas keeta kanapuljongit ja peakoka nõuandeid Puljongitarkus: tippkokk Indrek Kivisalu selgitab, mis on puljongi keetmisel olulisim

Pajaroad on suurepärased — tee valmis, pista külma, kiire päeva hommikul võta välja ja ongi toit olemas. Kookoseleemes kalahautis lehtkapsaga, riisihautis punase peediga, kikerhernehautis lihapallidega ja tomatikastmes kanakoivad on väga mõnusad argiõhtu road.

Kui teed suure potitäie hautist korraga, võid jäägid samuti külmikusse pista. Pea külmutamisel silmas samasuguseid soovitusi nagu suppide juurde käivad — lase enne jahtuda ja arvesta, et külmudes ta paisub. Head hautiseretseptid on siin: Rammusad ja soojendavad hautised, mis peletavad külma su kontidest