Peakoka nipp: Õie Pritsoni kõige olulisem nõks, et Napoleoni kook jääks pehme, mitte kõva nagu „teise laua peale hüppav konn“
(4)Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ vestles Paula Särekanno seekord Eesti kõige lahedama ja edukama kondiitri Õie Pritsoniga. Väga särtsakas ja meeleolukas vestluses saame Õie elu ja tegemiste kohta väga huvitavaid nüansse teada ja muidugi on kogenud meistril jagada ka olulisi soovitusi, kuidas küpsetamine alati õnnestuks.
Pikemalt jäid Paula ja Õie peatuma Napoleoni koogil. Kas poe lehttainast saab head Napoleoni teha? „Saab küll“, kinnitab Õie.
Õiele meenus humoorikas lugu: „Lõin kahvli Napoleoni koogi sisse ja see kuradi kook lendas kõrvallauda! Ma väga vabandasin nende härraste ees, aga nad said aru, millest jutt on. See oli nii kõva! See kook on poe lehttainast tehtud, tainas ei ole lõpuni küpsetatud, ta on jäänud tooreks. Kui Napoleoni leht jääb tooreks, saab temast kuivades saapatald. Kui saapatallad võiga kokku paned, ei tule sealt muud kui hüppav konn teise laua peale!“
Hea koogi saab nii: poetainas tuleb hästi õhukeseks rullida, ideaalis võiks veel tainalehed õhemaks teha, ja küpsetada ahjus kerge raskuse all. Jälgi, millal on õige hetk raskus ära võtta, siis lisa veel natukene tuhksuhkrut, et saada karamellist krõbedust. Ja küpsetada tuleb tainas hästi pruuniks! See on hästi oluline, et lehed on hästi korralikult ära küpsetatud. „Küpseta lõpuni!“ hüüatab Õie! SIis imbub täidis ilusti tainalehtede sisse ja kook tuleb pehme ja hea.
Kuula vahvast saatest veel, kuidas Õie oma kuulsat sellerisuppi teeb („See supp võtab kõik külmikujäägid vastu!“), millise smuutiga alustab kondiiter oma päeva ning kui kavalaid nõkse on tal jagada toidu ostmisel, valmistamisel ja säilitamisel, et võimalikult vähe toorainet läheks raisku
Saate leiad siit: Üdini aus Õie Pritson: minus on kõik halvad omadused, ainult et mõni väga hea omadus on ka. Ja vot see on mind edasi viinud!