Metsa läksid sa ja metsa läksin ma …
VÄIKE SEENEABI
Kupatamine
• Enne seeneroogade valmistamist veendu, kas seened on söödavad ja kas neid on vaja enne toidu sisse panekut kupatada. Kupatamist vajavad seened võid õhtul külma vette ligunema jätta. Hommikul pane seentele värske vesi ja kupata 1–2 korda umbes 10 minutit – olenevalt seeneliigist. Lühemast ajast piisab õrna viljalihaga ja mahedamaitselistele seentele, nagu pilvikud ning osa heinikuid. Pikemat aega vajavad tugeva viljaliha ja mõru maitsega riisikad. Pärast kupatamist nõruta seened ja vala üle külma veega.
• Ehkki kupatamisvesi võib lõhnata meeldivalt seeneselt, ei tohi seda mingil juhul kasutada toidu tegemiseks, sest seenes leiduvad mürkained kogunevad just keeduvette.
Seente kuivatamine
Kuivatamiseks sobivad ennekõike kupatamist mittevajavad seened. Tavaliselt kuivatatakse terveid seeni, kuid suuremad võib ka pooleks lõigata. Puravikel kuivatatakse seenejalg ja kübar eraldi. Seened tuleks korjata kuiva ilmaga ning kuivatamiseks mõeldud seeni on parem mitte pesta. Puhastada tuleks neid väikese pintslikese ja noaga. Seeni kuivata kas nööri otsa aetult pliidi kohal või päikese käes tuulele avatud katusealuses. Kõige lihtsam ja kiirem viis on panna seened madala temperatuuriga (80–100 kraadi) ahju kuivama.
Seente soolamine
Soolamiseks sobivad hästi kupatatud seened. Lao seened kihiti soolaga purki ning pane peale vajutis. Kui tekkinud vedelik seeni ei kata, valmista 1 liitrist veest ja 50 g soolast soolvesi ning vala seentele. Enne toiduks valmistamist tuleks seeni leotada, et eemaldada liigne sool. Soolatud seeni saad kasutada aasta ringi.