Helen Vihtoli pärmitaina salanipid: kuidas teha selliseid kaneelisaiu, mida kiidab ka Rootsi kuninganna
(2)„Värske kaneelisai on ikka üle prahi hea asi, külma piimaga,“ õhkab Lahepere Villa perenaine Helen Vihtol meie „Toidujuttude“ podcastis. Kaneelisaiad ja üldse kõik pärmitainaküpsetised tulevad tal erakordselt hästi välja ning saates jagab ta meiega paari olulist nõksu, mis garanteerivad saiakeste õnnestumise.
„Tegelikult ei ole pärmitainal mitte mingit salanippi, see tuleb alati välja, kui sa seda õigesti teed,“ muigab Helen. „Ükskõik, millise gluteeni sisaldava taina puhul oleneb palju niiskuse protsendist ja õigest segamisest. Segamine on kõige tähtsam! Tainast tuleb senikaua segada, kuni see on õige, siin ei saa aega öelda. Gluteen tekib ikka siis, kui ta tekib. Enamasti mina segan tainast Kitchen Aidi mikseris 17, mõnikord 20 minutit. Käsitsi ma pärmitainast ei tee, läheb natuke pikaks. Tainas peab olema ikka hästi sile ja väga elastne gluteenipall.“
Kui üldiselt soovitatakse piim enne soojaks teha, siis Heleni sõnul võid selle etapi mikseris tainast sõtkudes vahele jätta.„Võid panna kõik ained korraga mikserisse, ei ole vaja eelnevalt soojendada, sest kui masin seda nii kaua segab, siis ta soojeneb nagunii. Mida ma küll tavaliselt teen - ma klopin muna natuke lahti. Värske pärm meeldib natuke rohkem kui kuivpärm.“
Ja kergitamise jaoks on samuti üks hea nipp: „Pärmitainas tahab niiskust hoidvat keskkonda, seetõttu mina panen selle kerkima plastikkarpi ja poole kerkimise peal läheb külmkappi. Rätiku all ma ei hoia, seal ta laseb niiskuse välja.“
Kuula Heleni kööginippe siit: Lahepere Villa perenaine Helen Vihtol võtab keerulise restoraniaasta kokku
Karjase saia boss Kenneth Karjane on samuti pärmitainatarkusi jaganud: Peakoka nipp: miks pärmitainasaiad kodus kunagi nii kohevaks ei kerki kui kohvikus? Pikem saade on siin: KUULA | Kuidas teha kodus pagarikoja väärilist croissant’i? Saiaküpsetamise saladusi jagab Karjase saia looja Kenneth Karjane
Ja pärmitainaga saa lähemaks tuttavaks siin: Baasretseptid ja õiged töövõtted: kõik, mida pead teadma pärmitaina, lehttaina ja pärmilehttaina õnnestumisest