Peakoka nipp: Joel Ostrati lemmiksöök on guljašš! Milline põnev koostisosa muudab selle eriti maitsvaks?
(7)Oma Maitse podcastis „Toidujutud“ käis Paula Särekannol külas multitalent Joel Ostrat, kes tunnistas, et tema absoluutne lemmiktoit on guljašš. Selle maitsestamiseks kasutab ta kaht pisut ootamatut koostisosa, mis toovad kastme kõik maitsed eriti hästi esile.
„Ma olen pigem hautiste mees ja mul tulevad need väga hästi välja,“ ütleb Joel ja lisab, et kasutab hautiste valmistamiseks olemasolevat külmikukraami. „Külmikukraabe on minu firmakas. Ma ei ole retseptis kinni, lähenen loovalt.“
Joel toob välja hea hautise valemi: hautises peab kindlasti olema tomatipasta, siis midagi happelist, näiteks pärlsibulad või viimasena viskad veel mõned kirsstomatid sinna sisse, mingi köögiviljaosa ja liha. Jälgi, et oleks magusust, hapet ja midagi mõrkjat ka.
Guljašši teeb ta vähemalt korra kuus ühe suure potitäie.
„Guljašši baas on sibul, paprika, porgand. Pane need õliga potti. Mina viskan alati koos köögiviljadega õli sisse podisema ka maitseained, sest need jäävad poti põhja ja annavad juba esimese hea kicki. Magus paprikapulber sobib hästi. Mingi tšilliline asi. Kasutan tavaliselt veisekuubikuid, umbes 800 g. Mõned ütlevad, et prae liha eraldi, aga minul läheb kõik koos potti, mina ei hakka peenutsema.
Kui kõigil on värv peal, läheb potti u 3 spl tomatipastat. Seda peab ka pruunistama ja küpsetama, kuni ta hakkab pisut kärssama.
Siis vala peale u kilo purustatud tomatit.
Lisa ka puljongit ja värskelt pressitud apelsinimahla. See annab mõnusa magusa noodi!
Loorberit ei tohi unustada, see peab kindlasti hautistes olema. Ja muidugi sool..
Jäta pada madalale temperatuurile podisema.
Ja kõige lõpus tuleb peenhäälestus. Mina panen näiteks palsamikreemi, mis mul nagunii olemas on.
Kõige lõpus lisa mingi ürt ka, näiteks värske tüümian. Kui hautise kaussi ära tõstan, panen peale maitseainesegu, milles on hakitud roheline sibul, murulauk ja till.
Ja tuleb mega umamine plahvatus, korralik tants suus!“
Kuula väga tempokat ja meeleolukat saadet Joeliga siit: KUULA | Joel Ostrat: elu tuleks elada nii, et pärast tagasi vaadates mõtled, et on ikka juhtunud ka. Et oleks äge!
Tuli traditsioonilise guljaši isu? Vaata retsepti siit: Mõnus nostalgiaretsept: vana kooli guljašš toob meelde lapsepõlve