Näitleja Viire Valdma on kuulus oma hoidiste poolest. Ka kiirmarineeritud suvikõrvitsast ei saa sööjad kunagi küllalt
(1)Näitleja Viire Valdma tunnistas saates „Ringvaade suvel“, et hoidiste valmistamine oma kasvatatud köögiviljadest on lausa rahustav tegevus. Sellega oleme me väga nõus. Isetegemine muudab tüüneks ja isetehtud hoidistes on ka tükike tegija armastust ja maitse on hoopis teine tera.

Näitleja Viire Valdma õpetas teleekraanil suvikõrvitsast maitsvaid hoidiseid tegema. „Kõigil pole seda võimalust - ise kasvatada, kui sa saad oma peenra pealt võtta ja purki panna. Ja rõõmustada teisi, kellel ei ole seda võimalust. Rahustav tegevus,“ tunnistas Valdma. Meie laulame kiidulaulu suvikõrvitsale koos Viirega, kuid sekundeerime hoopis ühe kiirema ja ühe veidi ootamatus võtmes retseptiga.
Kiirmarineeritud suvikõrvits sidruniga
Tee nii:
Lõika suvikõrvitsad risti pooleks ja kinnised otsad võta maha. Lõika pikkupidi õhukesed viilud. Otsatükke ära kasuta.
Prae keskmise tule peal oliiviõlis viilud kergelt läbipaistvaks ja pruuniks. Laota praetud viilud kausi põhja.
Lõika sidrun pooleks ja pigista veidi sidrunimahla viiludele, lisa parajalt soola ja pipart ning tilguta kergelt oliiviõliga üle.
Prae uued viilud ning laota uus kiht kaussi. Lisa taas sidrunimahla, soola, pipart ja oliiviõli. Tee nii iga uue kihi puhul, kuni viilud saavad otsa. Kuigi ka soojalt on roog väga hea, lase sel ikkagi maitseainete imbumise pärast vähemalt paar tundi seista.
Paiguta viilud värskele mustale leivale. Lisa garneeringuks mõni roheline basiilikuleht, mõni sidruniviil. Väga maitsev ja kasulik hommikusöök!

Tüümianiga suvekõrvits
Tee nii:
Pese suvikõrvitsad ning haara pihku koorija või viilutaja: tõmba suvikõrvitsatest ribad ning tõsta need purki. Lisa juurde ka hakitud till ning okralt rebitud mõnus kogus tüümiani.
Tõsta samal ajal pajas vesi keema, lisa valgeveini äädikas, suhkur ja sool. Aja kõik pliidil keema ning seejärel eemalda tulelt. Marinaadi maitse peaks olema kergelt hapu, keskmiselt soolane, natukene magus ja aromaatne.
Nüüd kalla juurikatele peale kuum marinaad. Kaaneta purk ja aseta köögirätikuga kaetud lauale alaspidi jahtuma. Lase juurviljadel kolm päeva marineerida ning naudi kala ja burgeriga.

Vaata ka: