TOITUMISNÕUSTAJA SOOVITAB | Mida tarvitada soola asemel nii, et toit oleks ikkagi maitsev?

 (2)
TOITUMISNÕUSTAJA SOOVITAB | Mida tarvitada soola asemel nii, et toit oleks ikkagi maitsev?
Foto: Pixabay

Üldjuhul teatakse, et südame tervise huvides võiks palju liikuda ja tasakaalustatult süüa, aga asjaolu, et tavaline söögisool koormab südant ja kergitab vererõhku, tuleb paljudele siiski üllatusena. Toitumisnõustaja Katrin Pärt toob välja peamised soolaga seotud ohukohad ning pakub sellele maitseainele alternatiive.

Lisaks kodus söögi valmistamisel kasutatavale soolale, saame seda ka ainetest, millest toitu valmistame. Samuti leidub ohtralt soola nii poodide valmistoidulettidel kui kiirtoidus. Näiteks poolfabrikaadid, mis kodus vaid üles soojendatakse, on reeglina väga soolarohked. Soola leidub päris palju ka singis, vorstis, juustus ning isegi mustas leivas. Niimoodi märkamatult soola tarbides sünnibki statistika, mille kohaselt sööb eestlane soola kaks kuni kolm korda rohkem, kui südamele hea oleks. Soola tervislik päevalimiit võiks jääda 5 grammi piiresse, aga võrdluseks võib tuua, et 100-grammine õllesigar just täpselt 5 grammi soola sisaldabki.

Soolaga liialdamise ennetamiseks võiks valmistada toidu võimalusel alati ise. Pool- või valmistooted võiks jääda pigem harvadeks eranditeks. Ise toitu valmistades leidub soolale mitmeid alternatiive. Toidu sisse sobivad soola asemel maitsetaimed, vürtsid ning värskelt pressitud tsitruselise mahl.

Seotud lood:

Maitsetaimi võiks kasutada mitme kaupa ja segudena, näiteks võib omavahel kombineerida küüslauku, sibulat, tüümiani, koriandrit, rosmariini, punet, basiilikut, salveid, musta ja punast pipart ning vürtsköömneid. Maitseainesegusid saab pea igast toidupoest, aga võimalust mööda võiks maitsetaimi kasvatada ka ise, kas aias, rõdul või köögi aknalaual. Paljudel maitsetaimedel on põletikuvastased omadused, samuti aitavad mitmed neist alandada vererõhku ning vähendada seeläbi riski südame-veresoonkonna haigusteks.

Maitseainete lisamine erinevale toitudele on küll eelkõige maitse küsimus, aga näiteks kanaga sobivad üldjuhul tsitruseliste marinaadid ja karri, aga ka maitseainete segud, kuhu võib lisada kas paprikat, koriandrit, kurkumi, sibulat, küüslauku, vürtsiköömneid, apteegitilli või musta pipart. Kalaga sobivad hästi tsitruseliste mahlad, sidrunpipar ja tüümian.

Loe veel

Toidu valmistamisel võib kõrvutada köögivilju, mis on magedad, nendega, milles leidub rohkem looduslikku soola. Näiteks peet, seller, petersell, spinat, lehtkapsas ja vetikalised on juba looduslikult soolaka maitsega. Köögiviljadele võib lisada vahemereliste maitseainete segusid, näiteks kombineerida küüslauku, punet, basiilikut ja majoraani või tüümiani, punase paprika pulbrit, koriandrit ja sibulat.

Lisaks vürtsidele ja maitsetaimedele saab toidule maitset anda erinevate äädikatega, näiteks palsamiäädikaga, punase veini või õunaäädikaga, aga ka maitsetaimedega rikastatud külmpressi oliiviõliga. Kui ehedale toorainele lisada veel juurde ohtralt soola, pole see üksnes ebatervislik, vaid tapab ka toidu tegelikud maitsenüansid.

Toidublogija ja kokaraamatute autor Mari-Liis Ilover pani kokku toitva hommikusöögi retsepti, kus sibul, seened, paprika ja värsked ürdid on ise piisavalt maitseküllased ja kuhu soola pole tarvis lisada.

MUNAPUDER SEENTE JA AEDVILJADEGA RUKKILEIVAL

Foto: Mari-Liis Ilover


kahele

Koostisosad:
1 väike sibul
veerand punast paprikat
7 šampinjoni
1 sl oliiviõli
2 muna
1 sl hakitud tilli
1 sl hakitud murulauku
2 täistera rukkileiva viilu
lehtsalatit
pool tomatit
musta pipart

Valmistamine:
Haki sibul ja lõika paprika väikesteks kuubikuteks. Viiluta seened. Kuumuta pannil õli. Lisa sibul ja paprika. Hauta segades madalal kuumusel umbes 5 minutit, kuni sibul on läbipaistev. Lisa seened ja prae veel paar minutit. Klopi eraldi kausis munad kahvliga lahti. Vala muna pannile aedviljade juurde. Kuumuta madalal temperatuuril segades, kuni muna on just-just hüübinud, selleks kulub 20-30 sekundit. Tõsta puder tulelt ja lisa sellele hakitud ürdid ja veidike musta pipart, sega läbi.
Tõsta puder kahele viilule täistera rukkileivale ja naudi!