Kahjuks ei ole naatriumglutamaadi vältimine tänapäevase toitumise puhul kõige lihtsam, kuna seda sisaldavad peaaegu kõik pooltooted ja valmistoidud, suupisted ja lihatooted. On leitud, et see põhjustab kehakaalu tõusu, kahjustades ajus isu reguleerivat keskust ning põhjustades täiskõhutunnet tekitava hormooni leptiini suhtes resistentsust. Naatriumglutamaadi söömine kaotab võime tunda täiskõhutunnet ja rahulolu pärast sööki ning põhjustab lõputu isu millegi näksimise järele, vahendab Telegam.

Naatriumglutamaati kasutatakse ohtralt Hiina toitudes ning ei ole üllatav, et üks uuring selle mõju kohta inimestele on tehtud just Hiinas. Uuringus osales 752 tervet 40–59-aastast inimest maapiirkondadest, kes valdavalt valmistasid kodus süüa. Neile öeldi, et nad hakkaksid toidule lisama kindlat kogust naatriumglutamaati. Leiti, et maitsetugevdajat kasutanud inimeste kehamassiindeks oli uuringuperioodi möödudes kõrgem ning ülekaalulisuse risk oluliselt tõusnud.

Võib põhjustada ajukahjustust

Naatriumglutamaat ei muuda iseenesest mitte midagi toidu koostises, vaid see petab hoopis sinu aju, tekitades seal ülestimulatsiooni ja liigse dopamiini tootmise. See põhjustab narkootikumide kasutamisele sarnase hetkelise intensiivse mõnutunde. Seetõttu on tegemist reaalselt sõltuvust tekitava ainega, mis tõmbab tarbijaid ikka ja uuesti seda ostma ja üle sööma, mille käigus hävivad ajurakud.

Kuna naatriumglutamaat kahjustab aju ja mõjutab võimet küllastumuse signaale ära tunda, siis on see peamine süüdlane läänemaailma ülekaalulisuse epideemias. Loomkatsetel, kus on vaja rotte paksuks sööta, lisatakse nende toidule naatriumglutamaati, kuna on teada, et sel juhul söövad rotid kindlasti ennast paksuks – sama juhtub ka inimestega.

Korporatsioonid lisavad naatriumglutamaati enda toodetesse selleks, et odavad toorained maitseksid hästi ning inimesed jääks toidusõltuvusse, mis on tootja jaoks väga kasumlik. Korporatsioonidega sõbralikke suhteid hoidev USA toidu- ja ravimiohutuse amet (FDA) on aastaid kinnitanud, et naatriumglutamaadi tarbimine on ohutu ning lubanud selle kasutamist ilma piiranguteta. Hoolimata uuringutest, mis seostavad maitsetugevdajat ülekaalulisusega, ei ole valitsus teinud vähimatki selle kasutamise reguleerimiseks.

Võib põhjustada maksapõletikku ja -kahjustust

Krooniline põletik on väga paljude haiguste põhjus ja võib viia vähkkasvajate tekkeni. Juba 2008. aastal avaldatud uuringus näidati, kuidas hiirtele süstitud naatriumglutamaat tekitas tõsist maksapõletikku, ülekaalulisust ja II tüübi diabeeti. Pikaajalisel maitsetugevdaja tarbimisel tuvastati kõigil hiirtel maksapõletik ja mõningatel juhtudel maksa laienemine. Teadlased järeldasid, et naatriumglutamaadi turvalisus toidulisandina tuleb uuesti üle vaadata ja võib-olla aine kasutamine keelata. Seni pole seda tehtud.

FDA toetab maitsetugevdaja peitmist toitudesse

Kui inimesed saavad maitsetugevdaja ohtudest teada, siis sageli soovivad nad seda oma toidus vältida. Tootjad aga ei taha kaotada kasumit ega seda ainet eemaldada, sest muidu oleks viletsast toorainest valmistatud toote maitse hoopis vähem ahvatlev ning tooraine kvaliteedi tõstmine on kulukas. Seega tuleb naatriumglutamaadi sisaldust varjata ning seda tava lubab ka FDA.

Lisaks juba eelpoolmainitud nimetustele võib naatriumglutamaat peituda ka selliste nimede taga nagu hüdrolüüsitud (tahkestatud) taimne valk, tekstureeritud taimne valk, hüdrolüüsitud või autolüüsitud pärmiekstrakt, taimevalkude ekstrakt, naatrium (soodium) kaseinaat, kaltsiumkaseinaat ning ka lihtsalt pakendile märgitud (looduslikud) maitseained võivad sisaldada naatriumglutamaati.

On väga raske leida pakendatud või konserveeritud toitu, mis seda maitsetugevdajat ei sisaldaks. Ka odavamates restoranides on toit valmistatud enamasti maitsetugevdajate abiga, kiirtoidust rääkimata.

Kõige lihtsam on valmistada ise värskest toorainest toitu, võtta lõuna kodunt kaasa, valmistada hoidiseid või käia vanaema keldrist neid toomas. Laste ajud on igasuguste toksiinide suhtes tundlikumad kui täiskasvanutel, seega tasub eriti hoolikalt jälgida, et nende toit ei sisaldaks naatriumglutamaati. Uuri alati poes pooltoodete pakendeid. Õnneks on mõned Eesti tootjad mõistnud tarbijate vastumeelsust e-ainete suhtes ja hakanud tootma üksikuid tooteid ka ilma naatriumglutamaadita. Kui oled mõnda aega elanud ilma maitsetugevdajateta, siis tunned selle maitse ilmeksimatult ära igast toidust ning tõenäoliselt üllatab sind see, kui vastumeelse ja liigsoolasena sellised toidud tunduvad. Ning ometi tahaks veel ja veel süüa.