Umbrohud, mida võib julgelt süüa:

• Nõges — kaltsiumi-, magneesiumi-, raua- ja ränirikas taim, mis puhastab verd, toetab vere hüübimist ning leevendab väsimust. Imetavatel emadel aitab nõgesetee joomine suurendada rinnapiima hulka. Kasutada kuuridena.

Naat — parandab seedetegevust, viib kehast välja üleliigse vedeliku ja soolad.

Vesihein — suur C-vitamiini sisaldus. Sisaldab tsinki, vaske, seleeni ja magneesiumi.
Kivistik soovitab taimi süüa värskelt nii palju kui võimalik, kuid taimi võib ka kuivatada ja purki hoiule panna.

Vaata retsepte siit: Kevadrohelised kiired toidud

Taimede kuivatamisest

Korja taimi alati päikeselise ilmaga ja lõunasel ajal, siis on taim jõudnud virguda ja saad kätte tema parimad omadused. Kuivata õhukese kihina paberile laotatuna või taimekuivatis. Veendu kindlasti, et taim on enne purki panekut krõbisevalt kuiv.

Üks hea viis on lasta kuivatatud taimed läbi kohviveski pulbriks — nii on mugavam ka talvel lisada toidule. Kodumaine supertoit ongi olemas ja üldse ei pea välismaiseid taimi kasutama. Samamoodi on see hea viis liha, kala või salatite maitsestamiseks.

Ravimtaimed on head ka nahahoolduses

Looduslikus nahahoolduses tasub Kivistiku sõnul juhinduda sellest, et kui kõlbab süüa, võib kasutada ka nahahoolduses. Kõik, mida me paneme nahale, imendub otse vereringesse, seega mida puhtam on valik, seda tänulikum on keha. Ravimtaimedel on lisaks muudele headele omadustele nagu põletikuvastasus, antiseptilisus, naha tugevdamine, kollageeni tootmise toetamine ka teraapiline toime, mis kokku on inimese nahale ideaalne kooslus.
“Me oleme loodusega üks ehk sarnasuse printsiipi järgides sobivad ravimtaimed meie energiavälja tugevate väge andvate toetajatena. Tihti piisab lihtsalt taime käes hoidmisest, et juba mõju tunda oleks. Ravimtaim on olnud inimese kõrval aastasadu, mis tähendab omakorda, et selle mõju on kordades parem ja tugevam kui mõne laboris sünteetiliselt loodud toote puhul — keha aktsepteerib kiiremini,” selgitab Kivistik.

Vereurmarohi rahustab nahka, vähendab punetust, on põletikuvastane ja antibakteriaalne. Läbi naha imendudes stimuleerib ta ka immuunsüsteemi. Ravimtaime vaatenurgast on vereurmarohu piimmahla kasutatud muu hulgas nahahaiguste ja soolatüügaste raviks. Inimesed on leotisega loputanud pead pärast pesemist, et vabaneda kõõmast või vereurmarohu teega on ravitud seedeelundite haigusi.
Vereurmarohi kasvab teede ja aedade ääres, aga ka puude ja põõsaste varjus. Kasvamiseks eelistab niiskemapoolset toitaineterikast mulda.

Angervaks tugevdab, rahustab ja parandab haavu. Pärsib põletikke ja on antibakteriaalse toimega, mistõttu soodustab naha paranemist, taastumist ja tugevnemist. Tänu pehmele toniseerivale efektile sobib hästi just tundlikule nahale. Leevendab ka naha kihelust ja punetust. Toetab naha uuenemise protsesse, taastab pH tasakaalu. Ravimtaimena on angervaks looduslik aspiriin. Eemaldab organismist soolasid ning sobib reumahaigetele igapäevaseks joogiteeks.
Angervaks eelistab niiskeid kasvukohti, teda võib leida näiteks soodest, lodudelt, puisniitudelt ja veekogude kaldailt.

Raudrohi on sügavalt toitev ja taastav. Aitab katkiste kapillaaride paranemisele kaasa ning on põletikuvastane. Raudrohi on üks vanemaid ravimtaimi, mida mainitakse juba kõige varasemates säilinud taimeraamatutes. Ta aitab leevendada põletikke, nahaärritusi ja lööbeid ning toetada haavade ja verevalumite paranemisprotsesse. Ravimtaimena aitab raudrohi seedehäirete, isutuse ja kõhupuhituse korral. Raudrohi aitab alandada vererõhku ning vähendab menstruatsioonivaevuseid.
Raudrohi eelistab päikeselist kasvukohta ning kuivemat liivasemat mulda, kuid lepivad ka poolvarjuga.

Põldosi on tuntud oma vananemisvastaste omaduste poolest tänu oma võimele aidata moodustada kollageeni ja taastada kahjustatud nahka. Põldosja bioaktiivsed koostisosad taastavad naha hüdrolipiidkihi. Tugevdab nahka. Ravimtaimena põldosi hävitab kahjulikke mikroobe ning takistab veresoonte lupjumist.
Eestis kasvab põldosi põldudel, jäätmaadel ja aedades umbrohuna.

Maasikasõbrad peaksid päevitamisega ettevaatlikud olema!

Kivistik hoiatab: “Kohe ei tasu minna päevitama, kui oled söönud maasikaid, naistepuna, kikkaputke või nõgest. Nahk võib päikesele reageerida ning tekitada lööbe. Sama kehtib tsitruseliste eeterlike õlide kasutamise puhul või nende toodete tarbimisel, milles nad koostises on. Kui päike on teinud liiga, siis võiks appi võtta aaloe geeli või mesilasvahasalvi — need suudavad põletust leevendada ja nahka jahutada. Vahal on nii põletikuvastane kui ka kudede taastumist soodustav toime.”