Lapiku kehakujuga merekala ei jäta kedagi külmaks. Traditsioonilisele pannilestale lisaks on veel võimalusi seda rannarahva soosikut pidusemaks sättida. Sellisel kujul serveerides kulgeb merekala juba vabatahtlikult ise võrgu sisse, kui teab et saab nii uhkelt poseerida.

Vaja läheb:

1 kg suitsutatud lesta
petersellivarsi
1 sibul
2-3 loorberilehte
4 nelgitera
6-8 tera pipart
2 tl želatiini
600 ml vett
suhkrut
äädikat
soola

Puhasta kala ja võta liha luude küljest lahti. Siis keeda madalal ja aeglasel tulel ürtidest puljong ja maitsesta. Paisuta ja sulata želatiin, kuni see on täielikult lahustunud ja sega puljongiga üheks.

Säti serveerimisvorm/taldrik/kauss lõikelaua äärele nii, et see jääks kalde alla. Peale seda proovi panna puhastatud õunapuusuitsune saleda kehakujuga puhastatud lestakala vormi/taldriku/kausi alumisse serva ja uputa üle želatiinise puljongiga. Lase külmikus tarduda

Keeda seakamar soolaga maitsestatud vees pehmeks. Seejärel lõika suuremateks kuubikuteks puuderda jahu sees ja friti rohkes õlis. Serveeri kogu see luksus aknalauaürtide ja hapukoore- mädarõika kastmega ja saadki teada, kuidas maitseb Eesti. Ja muidugi ole valmis ka aplausiks!

Mulgipudru kroketid murulaugu keefiriga


Maavillase mulgipudru uuestisünd toob veidi peenemal moel esivanemate köögifolkloori tagasi. Ja kohe nii, et isegi preilnad ei mõtle korrakski sellele et, see läheb puusadesse! Moodne! Soodne! Cool!

Vaja läheb:

500g kartuleid
piima
40g võid
100g peekonit
80g odrakruupe
Panko (riivsaia)
keefirit
murulauku
marineeritud kurki

Lõika kartulid paksudeks viiludeks, aseta potti. Peale laota leotatud tangud ja keeda kogu see kupatus maavillaseks pudruks. Tambitud pudrule lisa tükkideks lõigatud ja praetud peekon. Vajadusel lisa veidi piima, et puder saaks ühtlaseks massiks. Aga mitte eriti vedelaks, vaid meeldivalt paksuks, et vormida sellest kroketid. Lase pudrul jahtuda ja vormi seejärel nendest pallikesed, paneeri pankos ja aseta külmikusse vähemalt tunnikeseks tahenema.

Kuumuta õli 180 kraadini ja friti mulgipudru koroketid kuldpruuniks.

Serveeri tänavatoidu vormis koos marineeritud kurgist, keefirist ja murulaugust kokku segatud kastmega, mida maitsesta soolaga.

Kamamakroonid pohla toorjuustukreemiga

Segaviljast jäme kamajahu on Eesti Nokia! Ja mitte kuidagi ei saa sellest üle ega ümber vabariigi kõige tähtsama päeva tähistamise juures. Kui sinul on veel oskused ja võimalus seda serveerida peenemal moel, siis oledki hakkama saanud millegi erilisega, millest veel terve aasta takkajärgi räägitakse.

Vaja läheb:

3 munavalget
30g suhkur
65g mandlijahu
65g kamajahu
210g tuhksuhkur
toorjuustu
pohlamoos

Mikserda toasojad munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Sega kokku kamajahu, mandlijahu ja tuhkushkur, töötle blenderis peenemaks ja sõelu läbi sõela. Sega jahusegu kergete liigutustega vahustatud munavalgega. Lase pritskotist 3-4 sendimeetrised ringid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Koputa ahjuplaati mõned korrad vastu lauda, et makroonitainas ühtlustuks. Küpseta 150 kraadi juures 15 minutit. Sega vastavalt oma maitsele kokku toorjuust ja pohlamoos, aga nii, et see ei jääks väga vedel. Lase segu pritsikotiga makroonide vahele ja naudi.

Rohkem laheda kiiksuga Eesti retsepte leiad Erlise värskelt ilmunud raamatust "Maitsemeelelahutaja. Mulgi mees Hiiumaa köögis", millest kirjutas pikemalt ka Jaan Martinson: Raamatuarvustus: Mulk Hiiumaa köögis, maalähedane ja kiiksuga