Naatriumi liigtarbimine võib põhjustada naha ja limaskestade kuivamist ning janu. Pikaajaline liigtarbimine viib tasapisi suuremate terviseprobleemideni - suurendab maovähi ja osteoporoosi riski, koormab neere, tekitab turseid, tõstab vererõhku (mis on ühtlasi ka insuldi üks peamiseid põhjuseid) ning toob kaasa vee ja kaaliumi ülemäärase eritumise uriiniga.

Naatriumi leidub peaaegu kõikides toitudes. Meie igapäevast naatriumi tarbimist mõjutab peamiselt töödeldud toitude söömine (nt juust, vorst, leib, valmistoidud), kuhu lisatud soola kogus on palju suurem, kui kodutoitudel.

Suurimateks naatriumiallikateks on eri soolad, puljongipulber, sojakaste, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, aga ka juust, leib, lihatooted, oliivid, ketšup jm.

Sool vs naatrium

Osadel pakenditel on kirjas ainult naatriumi kogus, kuid see ei ole võrdne soola kogusega. Märgistusel esitatav soola kogus ei näita ainult tootesse lisatud soola, vaid ka kogu tootes sisalduvat naatriumi (kaasa arvatud looduslikult toidus esinevat ja lisaainetes sisalduvat naatriumi), mis arvutatakse ümber soolale valemiga:

1 g naatriumit = 2.5 g soola

See tähendab seda, et 6 grammi täiskasvanu soolakogust võrdub 2.4 grammi naatriumiga. Seega tuleks toiduainete koostisosasid jälgida hoolikalt.

Madala naatriumisisaldusega soolad

Sellised tooted sisaldavad naatriumkloriidi asemel suuremas koguses kaaliumkloriidi. Kuigi naatriumi sisaldus on väiksem, võib siiski suur kaaliumisisaldus olla ohtlik neeru- ja südameprobleemidega inimestele.

Kas meresool on parem?

Meresool on tõepoolest looduslik produkt ja vähem töödeldud kui tavaline lauasool, ent see ei tähenda, et seda võiks või peaks rohkem tarbima. Meresool ja lauasool teevad sama välja - nad sisaldavad mõlemad naatriumkloriidi. Niisiis kehtib päevane kogus 6 grammi võrdselt mõlemale soolatüübile. Kuna meresoola terad on suuremad, sisaldab näputäis meresoola massi järgi ilmselt vähem soola kui näputäis lauasoola.

Soola asendamine ja tarbimise vähendamine

Lihtsaim viis vähendada tarbitavat soolakogust, on selle vähendamine järk-järgult enda valmistatud toitudes. Kuna sool on omandatud maitse, harjuvad maitsemeeled ka sellega, kui seda on toidu sees vähem.

  • Mõned ketšupid võivad teistest sisaldada kuni 5 korda rohkem soola. Kolm törtsu kõige soolasemat ketšupit võib sisalda isegi 3-aastase lapse tervet soola päevakogust (2 g).
  • Ühes tellitud pitsas võb olla kuni 6 g soola, mis on täiskasvanu päevane soolakogus.
  • Oma kastmete valmistamine. Tehes ise kastmeid, teatakse täpselt, kui palju soola toidu sisse pannakse – lisaks maitseb see ka paremini.
  • Soola võib vahetada vürtside või kuivatatud maitseainete vastu nagu tšilli, küüslauk, sidrunimahl või must pipar.
  • Kuivatatud kala ja liha võivad sisaldavad väga palju soola, nende asemel võiks eelistada alati värsket toorainet.
  • Soolaste küpsiste ja suupistete asemel on soovitatav süüa krõmpsuvaid köögivilju või puuvilju.

Allikas: BBC Food