23.10.2019, 10:14
Valgurikka toitumise head ja vead
Kui meie riiulitele hakkasid ilmuma proteiinikohupiimad, tekkis tahes-tahtmata küsimus, kui head valguallikad on tavaline liha, kala või kohupiim. Ja miks nendest ei piisa?
Kõik me teame juba koolipingist, et oleme valkkehad ehk et meie organismi rakkude aluseks on valgud ehk proteiinid. Erinevalt rasvadest ja süsivesinikutest ei ole meie keha võimeline valku varuks talletama. Samas on rakkude normaalseks tööks ja uuendamiseks valk pidevalt vajalik. Valgurikast toitu on peetud tervislikuks nüüd juba peaaegu terve viimase sajandi jooksul. Sõna “proteiin” pärineb ladina sõnast protos, mis tähendab esimest, kinnitades meile arusaama, et see toitaine on ülimalt tähtis. Proteiinid osalevad paljudes organismi funktsioonides: nad tagavad rakkude struktuuri terviklikkuse ja kaitse, täidavad hormonaalseid ja ensümaatilisi funktsioone, osalevad paljude organismis toimuvate protsesside regulatsioonis jne.
Oled juba tellija?