Alternatiivid nisujahule: kuidas kasutada erinevaid jahusid ja millised küpsetisi nendest valmistada
Kui veel sada aastat tagasi oli Eestis nisujahu pühapäevatoit ja igapäevaselt ajas rahvas läbi tumeda leiva ja koreda sepikuga, siis nüüdseks on nisujahu saanud meie kõige sagedasemaks toiduks. Nisupõldude all on rohkem maid kui ühegi teise kasvatatava teravilja all. Nisujahu sööme me nii palju, et meie kehad on selle vastu lausa võitlema hakanud. Märku annab sellest nõrgenenud immuunsüsteem. Kuidas siis muuta teraviljavalik meie söögilaual mitmekesisemaks, nii et nisujahu pärast meie immuunsüsteemi tasakaal paigast ei läheks?
Vaata retsepte ka! Pühapäevahommikused pannkoogid võib lihtsa vaevaga veidi tervislikumaks muuta, kasutades taina sees speltajahu või täisterajahu ning lisades sinna riivitud õuna. Rukkijahust ja kartulist saab ootamatult maitsva ja lihtsalt valmiva pirukapõhja. Küpsetamisel tuleks kaerajahu segada nisujahuga või lisada kaera helvestena. Proovi näiteks kaeraküpsiseid jõhvikate ja kõrvitsaseemnetega või ploomikooki kaerahelveste ja kardemoniga. Odrajahus on palju täisväärtuslikke valke ja asendamatuid aminohappeid. Võrreldes nisujahuga on odrajahus kaks korda rohkem kaltsiumi ja poolteist korda rohkem magneesiumi. Tee sellest imehead seemneleiba. Ja mandlijahu sobib ideaalselt šokolaadikoogi sisse!