1. Võimalusel tuleks alati eelistada mahedalt kasvatatud tomateid, seda ka ketšupi ja kastme puhul, et vähendada ohtlike taimekaitsevahendite ja keskkonnatoksiinide mõju meie kehale. Tavaketšup võib sisaldada ka uskumatult palju suhkrut ja nüüd, juba järjest sagedamini, tervisele ohtlikku glükoosi-fruktoosisiirupit. Uuringute põhjal sisaldab orgaaniline ketšup 57% rohkem lükopeeni kui taimekaitsevahenditega mürgitatud tomatitest tehtud ketšup. Tee hoopis ise ketšupit, blenderdades kokku värsked ja päikesekuivatatud tomatid, maitserohelise, küüslaugu, mõned datlid, oliivõli ja näpuotsatäie soola.
  2. Tomatid erinevad teistest viljadest selles osas, et kuumutatult on neid kasulikum süüa kui värskelt. Uuringud on näidanud, et tomatipasta ja -kastme tarbimisel ei tõuse mitte ainult keha poolt imendatud lükopeeni hulk, vaid ka üleüldine antioksüdantne aktiivsus. Uurimuses, kus kuumutati tomateid 88 kraadi Celsiuse juures 2 minutit, 15 minutit ja 30 minutit tõusis cis-lükopeeni (keha poolt kergelt imendatav lükopeeni vorm) hulk vastavalt 6%, 17% ja 35% võrra ja üleüldine antioksüdantide tase vastavalt 28%, 34% ja 62% võrra. Seega, kauem kuumtöödeldud tomat ületab värske tomati oma kasulikkuse poolest. Mis muidugi ei tähenda põrmugi seda, nagu poleks värske tomat samuti kasulik…
  3. Olgu värskelt või kuumutatult, kuid tomateid tuleks võimalusel alati tarbida koos mingit tüüpi rasvaga (nt oliivõliga), kuna lükopeen on rasvlahustuv. Seega, aeglasel tulel kuumutatud tomatikaste, millesse on lisatud oliivõli, on parim võimalus lükopeeni heade omaduste väljameelitamiseks.
  4. Hoidu plekkpurkides tomatite tarvitamisest, kuna tomatite happelisus tõstab toksilise bisfenool-A (BPA – östrogeense mõjuga ohtlik kemikaal) väljalekkimist plekkpurgi sisekihist. Bisfenool A-d on seostatud vähkkasvajate, südamehaiguste, neuroloogiliste ja reproduktiivprobleemide ning ülekaalulisusega. Juba paar konservidest tulnud söögipala võib ületada laste jaoks turvaliseks peetava BPA päevanormi. Töödeldud tomateid ostes eelista klaaspurgis tomateid või tee värsketest viljadest ise kastet.