Mis asi on konjakijuur ja kus seda kasutada?
Konjaki taim ehk konnyaku ehk eesti keeles Riviére’i titaanjuur kasvab kõrgetes piirkondades Jaapanis, Hiinas ja Indoneesias ning on seetõttu eriti puhas ja saasteainetevaba. Juur võib kasvada kuni 25cm paksuseks. Õis eritab erilist vänget lõhna, mis meelitab putukaid ligi tolmlemiseks.
Tema juurest jahvatatakse jahu (lühend E 425), millest valmistatakse tänu tema tervislikele omadustele toitusid. Näiteks Aasia riikides tehakse neist erinevaid makaronilaadseid toiduaineid, mis on täiesti maitsetud ja värvuselt valged. Riisikujulised või pikad spagetimoodi. Nuudleid kutsutakse ka shirataki nuudliteks.
Shirataki nuudlid on traditsiooniline jaapani tervisetoode, mida valmistatakse konjakijuurest ja kaltsiumhüdroksiidist, mis on looduslik happesuse regulaator, mida tehakse munakoortest. Konjakijuur on ürdisarnane taim Amorphophallus Konjak.
- sisaldab null imenduvat süsivesikut ja null kalorit – valmistatakse glükomannast, mis on tervislik looduslik kiudaine.
- ei sisalda nisu, gluteeni, laktoosi ega sojat
- imab endasse kergesti maitseid suppides, pajaroogades ja kastmetes
- omab positiivset mõju tervisele, mida toetavad meditsiiniuuringud 2. tüüpi diabeedi, kõhukinnisuse, rasvumise ja kolesteroolisuhte kohta.
Shirataki nuudlid säilivad umbes 12 kuud, pakendil näidatud kuupäevani. Siiski säilivad need veel mõned kuud peale pakendil toodud kuupäeva, kui hoiad neid sel ajal külmkapis. Seejärel lahustuvad nuudlid jälle glükomanna pulbriks, millest nad tehtud on. Juba avatud nuudleid hoia vees. Vaheta vett iga päev. Nii säilivad need 2-3 päeva. Shirataki nuudleid ei saa sügavkülmutada. Külmutamine muudab nende struktuuri.
Kasutatud allikad: Wikipedia.org