The Independent palus kahel toiduspetsialistil - Bostoni Meditsiinikeskuse Toitumis- ja Kaalukontrolli Keskuse direktor, toitumisteadlane doktor Caroline Apovian ja dieedieksperdi Choose Food toitumisnõustamisteenuse juht Brittany Markides - vaadata nende kuulsate lauljate, näitlejate ja fitnesstegelinskite pakutava sisse ja taha, neid siis ausalt ka kritiseerides.

Vaatamegi siis, mida eksperdid arvavad erinevatest kuulsuste propageeritavatest toitumissoovitustest!

Ameerika jalgpallistaar Tom Brady ja maailma kuulsaim modell Gisele Bündchen on tervise nimel loobunud lihast, alkoholist ja kohvist ning ka grupist juurviljadest, mille hulka kuuluvad paprikad, tomatid, kartulid ja artitšokid. Inglise keeles kutsutakse neid juurvilju nightshade.

Doktor Caroline Apoviani hinnangul on see vale otsus, kuna just kartul ja paprika, samuti tomat sisaldavad paljusid väga vajalikke ja energiarikkaid toitaineid, mida on just vaja neil, kes on näiteks liha oma menüüst välja jätnud. "Paljud minu kliendid ja patsiendid on saanud abi nende juurviljade tarbimisest. Tomatites ja paprikates on näiteks palju kehale vajalikke antioksüdante," mainib Apovian.

Kui miski on liiga hea, et olla tõsi, siis enamasti see ka nii on. See tõdemus peab eriti hästi paika erinevate detox-teena reklaamitud tõmmiste puhul, mis lubavad vaid mõne kruusi tee joomisega alandada kaalu ja puhastada keha mürkidest. Tegu on aga loodulike kõhulahtistite ja diureetikumidega, mille pikaajaline tarbimine ei ole lihtsalt jätkusuutlik.

"Keha mürkidest puhastamise või detoxiga tegelevad 24/7 meie neerud. Ükski tee või vedelik selles tegevuses meie keha eraldi ei aita. Meie suurim teene kehale on süüa orgaanilist ja puhast toitu, et neerudel ei olekski vaja mürkidega tegeleda," mainib doktor Apovian.

Täpselt samamoodi nagu teega läbi viidud keha puhastamine või detox, ei aita ka mahla-detox meie keha mitte kuidagi kahjulikest ainetest vabaneda. Väga pikka ja raske mahladetox võib aga olla kehale lausa kahjulik.

"Kuna detoxi ajal sööb inimene väga vähe ja tarbib väga vähe kaloreid, siis enamus kaalukaotusest tuleb kehast väljutatud vedeliku arvelt. Kui detox lõppeb taastub ka keha vedelikuhulk ja kaal taastub. Samas on pikemaajaline detox või keha puhastamine kahjulik, kuna viib keha elektrolüütide imbalanssi, keerab segamini inimese normaalse seedetegevuse ja dehüdreerib organismi," mainib toitumisekspert Markides.

Igasugune juurviljadele suunatud toidusedel on alati positiivne, samas ei ole absoluutselt mingit vahet, mis värvi on juurvili - alati ja igas värvis on omad positiivsed omadused. Lillad juurikad on rikkad antotsüaniinide poolest, millel on äärmiselt palju tervisele kasulikke omadusi.

"Samas on ka kõikidel teist tooni juurikatel palju tervisele kasulikke omadusi: luteiin tomatites ja arbuusis vähendab eesnäärmevähi riski ning on kasulik silmade tervisele, flavonoolid kale kapsas ja brokolis on meile kasulikud. Sööge lillasid juurvilju ja puuvilju, kuid ärge unustage nende vahele ka muud hakkida," mainib Markides.

Noor Hollywoodi staar Shailene Woodley sööb iga toidukorraga savi, seda jälle selleks, et puhastada oma keha toksiinidest ja mürkainetest. Ekspertide sõnul on see arusaamatu ja rumal ning sellel puudub igasugune toitumisalane kasutegur.

"Probleem selle dieedi või detoxi puhul on see, et savis leidub palju arseeni ja pliid, mis on meie kehale kahjulikud. Ehk siis savi ei tohiks tegelikult süüa," mainib Apovian.

Modell Miranda Kerr on üks neist, kes toitub vaid "puhtalt" ehk siis vaid kohalikust ja orgaanilisest toidust. See on mõttena hea ja kasulik, samas reaalsuses meie toitumisnägemust kõverpeeglisse pannes.

"See, et me loome oma peas loogikad, kus mõned toidud ja toitained on "head" ning mõned "halvad", ei ole hea. Orgaaniline, kohelik ja puhas toitumine on hea, samas valmistoitude ja toitainete demoniseerimine viib meid, kas energiapuudusse või vale toidu söömise järel süümepiinadesse, mille tulemusel tekibki tihti söömishäire," mainib Markides.

Näitlejanna Kate Hudson peab leeliselist dieeti, mis tähendab, et ta ei söö happelisi toite. Idee on sellel dieedil see, et leeliseliste toitudega balanseerida keha loomulikku PH-taset. Samas ei ole see dieet kuidagi teaduslikult tõendatud ning võib olla pigem kahjulik kehale ja tervisele, kui kasulik.

"Dieet, mis eirab happelisi toite kasutab menüüs enamasti taimi nagu pähklid, seemned, oad, juurikad ja puuviljad. Samas eirates nii öelda happelisi toite nagu liha ja piimatooted. Loomsete toitude piirang dieedis võib vähendada tugevalt aga vajaliku söögi variatiivsust. Selline dieet võib vähendada meie B12 vitamini tarbimist, mille tulemusel võib tekkida väsimus, tujumuutused, aneemia ning aju kiirem vananemine," selgitab doktor.

Näitleja Alec Baldwin on väitnud, et tema kaalukaotuse taga on täielik suhkrust loobumine oma menüüs. Väidetavalt 100% suhkrust loobumine. Imeliselt kõlava idee taga on aga loll arvamus, et see on võimalik. Suhkruid leidub paljudes kohtades, kust me seda ei ootagi. Lisaks ei ole täielik suhkrust loobumine tark ega ka tõhus viis tervislikult paastuda.

"Loomulikult tuleks loobuda paljust lisatud suhkrust, mida inimesed igapäevaselt sisse söövad. Liigne lisatud suhkrute tarbimine on see, mis tõstab meis diabeedi ja südamehaiguste riski. Me kõik, eriti aga Põhja-Ameeriklased, võidaksid vähema suhkru söömisest. Plaan ja tegevus kogu suhkrust loobumiseks on aga liiga piirav ja võib viia valede söömisharjumuste ning isegi -häireteni. Piirame lisatud suhkrute hulka ja kõik ongi juba hästi," lisab Markides.

Maailma üks kuulsamaid lauljaid Beyonce väidab oma figuuri saladuseks olevat limonaadidieeti, kus sisse joodav ja detox'i läbi viiv limonaad valmistatakse veest, sidrunimahlast, Cayenne piprast ja vahtrasiirupist. Nagu ka kõikide teiste jookidega ei puhasta see vedelik keha toksiinidest. Samas on tegemist siiski vitamiinirikka ja ainevahetust ergutava joogiga.

"Limonaadidieet viib kaalu alla vee arvelt ning kui normaalne toitumine taastub siis lisanduvad ka kilod. Samas on oht vähese kalorsusega toidu juures oht rikkuda oma ainevahetust ja jääda alatoitumisest tulenevate hädade lõksu. Nagu palju ja korduvalt juba mainitud tegelevad keha toksiinidest puhastamisega neerud ja limonaadi joomine seda protsessi ei parand, kiirenda ega abista," mainib doktor Apovian.

Megan Fox ja teine näitlejanna Alicia Silverstone, kes on veganid, peavad parimaks dieediks toortoitumist. Lisaks sellele, et veganid on oma menüüst lülitanud välja kogu loomse, arvavad nad, et parima tervise ja kehalise valmiduse huvides tuleks taimne toit tarbida ka seda kuumutamata.

"Enamus toite küpsetatakse, et muuta neis leiduv kehale kiiremini ja paremini omastatavaks. Toorelt juur- ja puuvilju tarbides jäävad osad toitained meil neilt saamata. Näiteks tomatite puhul omastab keha palju enam toitaineid, vitamiine ja nii edasi, kui köögivili on kuumtöödeldud. Toortoitumine pakub vähe kaloreid ja võib viia alatoitumisse. Lisaks ei saa keha sellise toitumise juures piisavalt kaltsiumi, rauda, D- ja B-12 vitamiine. Samuti proteiine," mainib doktor.

Kuulsa noortebändi One Direction laulja Harry Styles joob igal hommikul nii öelda "kuulikindlat kohvi" ehk kohvi, millesse on segatud võid ja kookosrasva. See kohv on paleodieedi üks alustala, mille ideeks on suur proteiini tarbimine kehakaalu alandamiseks. Kuidas rasvade joomine hommikukohviga aitab kaasa pidada edukat dieeti?

"Kahjuks puudub igasugune teaduslik alus sellele arvamusele, et selline kohvi või üldse suure rasvasisaldusega hommikusöögi tarbimine alandab kaalu. Samas on selline hommikune traditsioon halb, kuna laseb mööda võimaluse end hommikul kosutavalt ja kasulikult energiaga laadida," mainib Markides.