Kui kõrgem serotoniini tase parandab tuju, vähendab stressi ja teeb õnnelikumaks, siis tekib küsimus, kuidas seda toitumisega saavutada?

Vahepalaks kalkunivõileib

Serotoniini tootmist mõjutab trüptofaan, aminohape, mida leiab parmesani juustust, broilerilihast ja kõrvitsaseemnetest. Paraku ainult nende söömisest ei pruugi meeleolu paraneda, sest inimese organism on ehituselt natuke keerulisem. Nimelt on tähtis, et trüptofaan jõuaks ajju, kus toodetakse serotoniini. Kuna aminohapped imenduvad aeglaselt, seisab trüptofaan järjekorras. See on nagu pagasi ära andmise järjekord lennujaamas, kus ettepoole saamiseks on vajalik äriklassi pilet.

Selle pileti aitab lunastada rafineerimata ja töötlemata süsivesikute lisamine toidukorda. Näiteks broileriliha kõrvale sobib nii pruun riis, bataat kui ka kaun- ja juurviljad. Hea alternatiiv on ka kalkunivõileib. Selline kombinatsioon aitab tõsta serotoniini tootmist, mille tulemusena paraneb tuju, väheneb stress ja sa tunned end rõõmsamana.

Maiustamisel meeleolu ei parane

Peale rasket ja pingelist tööpäeva jõuad koju, tunned väsimust ja esimese asjana soovid ennast õhtul premeerida. Su serotoniini tase on tõenäoliselt madal. Kui serotoniini tase langeb, tekib suur tahtmine ahvatleva toidu järele, mis on tihti suhkrurikas. Olgu selleks kook, küpsised, pirukad või mõni mahlajook. Trüptofaani sisaldus on neis väike ja serotoniini tootmine on piiratud. Su meeleolu ei parane, veresuhkru kõikumisega kaasneb väsimus ja sa oled jätkuvalt stressis.

Seega, kui oled hea tuju otsingul, siis söö liha ning serveeri sinna kõrvale juurvilju. Teised trüptofaanirikkad toiduained on piimatooted, kaunviljad, banaan, kakao, seemned ja pähklid. Vältida tasuks suhkrurikkaid toiduaineid, ülesöömist ja alkoholi.