Tšempionide eine ehk kuidas vältida ülesöömist ja sellest tingitud haiguseid
Tänapäeva üks suuremaid tervisevaldkonna probleeme ja väljakutseid on seotud ülesöömisega. Sisuliselt tähendab see, et tarbitakse üleliia madala toiteväärtusega, kuid kõrge kaloraažiga toitu, mille tagajärjeks on terviseprobleemid ja neist tingitud haigused.
Seejuures on huvitavaks tõik, et ülesöömisriskiga seisab silmitsi nii jõukam kui ka vaesem osa elanikkonnast. Riike, kus ülekaal ja rasvumine viimaste aastatega kasvanud ei ole, praktiliselt ei leia. Ainuüksi Euroopa Liidus on ülekaaluliste ja rasvunute osakaal elanikkonnast hinnanguliselt 52%, vahendab Linnuliha.ee.
Ülesöömise tagajärgedeks on näiteks ülekaal, rasvumine, südamehaigused ja diabeet (II tüübi diabeet). Kusjuures need haigused ei teki kunagi üleöö, vaid kujunevad välja ajapikku. Nende ravi ja ennetamine ei ole seetõttu võrreldav ka külmetushaiguse korral rohu võtmisega, teisisõnu, saadud haigust paari päeva või nädalaga eemale ei ole võimalik peletada. Vale toitumise tagajärjel tekkinud haiguse ravi, aga ka haiguste ennetamine eeldab suuremat tähelepanu tervislikule toitumisele ja tervislikule eluviisile tervikuna, vähendades sel moel riskitegurite mõju, mis haigusteni võivad viia.
Üks lihtne viis toitumise parandamiseks ja seeläbi haigusriskide vähendamiseks on pöörata suuremat tähelepanu toidu kvaliteedile. See tähendab, et menüüs on esindatud põhitoidud võimalikult naturaalsel kujul (ehk võimalikult vähe töödeldud). Siia hulka kuuluvad juurviljad, puuviljad, liha, teraviljad ning õlid ja pähklid. Igal neist on organismi toimimises oma kindel roll ning suuremale enamusele on nendes sisalduvad toitained kergesti omastatavad.
Tee esimene samm tervislikuma elu suunas ning jälgi, et Sinu igapäevane menüü sisaldaks järgmist:
Köögiviljad: Head vitamiinide ja mineraalainete allikad. Söö erinevat värvi köögivilju – see on lihtne viis hoida toidumenüü võimalikult mitmekülgne.
Valgurikkad toiduained: Pakuvad organismile kõiki vajalikke aminohappeid. Eelistada tasub madalama rasvasisaldusega toiduained, sh broilerit, kala, kalkunit, samuti piimatooteid ja muna.
Teraviljad: Need ei ole mitte ainult head energiaallikad, vaid varustavad organismi ka kasulike kiudainetega. Omaduste poolest sobiksid siia juurde ka kartulid ja kaunviljad (läätsed ja oad).
Rasvad: Määrdeained, avokaado, pähklid ja seemned. Rasvad lisavad toidule maitset ning annavad organismile hulgaliselt vajalikke toitaineid, sh rasvhappeid.
Puuviljad: Sarnanevad köögiviljadele, kuid on mõnevõrra energiarikkamad ning heaks kiudainete allikaks. Tarbimismugavuse poolest sobivad hästi vahepalaks.
Lisandid: Täiustavad toidu maitset ning paljud neist (näiteks ürdid ja vürtsid) sisaldavad rikkalikult antioksüdante.