Iga maitse eraldi koosneb valdavalt kahest elemendist:

magus - maa ja vesi; hapu – maa ja tuli; soolane – vesi ja tuli; terav – tuli ja õhk; mõru – õhk ja ruum; kootav – õhk ja maa.

MAGUS

Magusat maitset vajame kõige enam ja alati piisavalt. Magus on ainus maitse, mis toidab nii keha kui meelt ja hoiab noorena. Heaks näiteks on emapiim, kuhu on sõna otseses mõttes sisse kodeeritud turvalisuse ja õndsuse tunne. Magusa energeetiline toime on jahutav, mis üldjuhul aeglustab kehas toimivaid protsesse ja mõjub seetõttu ka maandavalt. Kõik koed ja kehavedelikud kasvavad ja suurenevad magusa toimel ning tema maitse seedeprotsessis ei muutu. Magusad on näiteks riis, teravili, piim, või, küps puuvili, datlid, punane peet, seesam. Liigne magus kahjustab esmajoones pankreast ja kõhunääret ning tekitab kas ärevuse või ka letargia seisundit olenevalt inimese individuaalsest elementide kooslusest. Magusaga seotud emotsioon on kõiksugused soovid ja ihad.

HAPU

Haput maitset vajame parajas koguses. Hapu loob värskust nii keha kui meele tasandil, tekitab isu ja stimuleerib jääkide väljutamist. Tema energeetiline mõju kehale on soojendav ja maitseomadus jääb seedimise protsessis hapuks. Liigse tarbimise korral tekitab hapu üleliigset janu ja kõrvetisi ning soodustab kõiki põletikke ja nahahaiguseid. Hapud on enamus marju, tsitruselised, juust, jogurt, tomat, rohelised viinamarjad, fermenteeritud ja seisnud toit. Hapu emotsioon on kadedus.

SOOLANE

Soolast maitset vajame mõõdukalt. Soolane seob, puhastab ja pehmendab kudesid. Tema energeetika on soojendav ja maitseomadus muutub seedimise protsessis samuti magusaks. Nii liigsest magusast kui liigsest soolasest võib kergesti saada stressitoit, mille tagajärjeks on soolase puhul neerukahjustused, põletikud, juuste väljalangemine, enneaegne vananemine, nahahaigused, aga ka peentaju ja tundlikkuse vähenemine. Soolane maitse on erinevatel sooladel, vetikatel ja meretaimedel. Soolast seostatakse ahnuse emotsiooniga.

TERAV

Teravat vajame samuti mõõdukalt. Terav ergutab ja tugevdab nii seedimist kui toitainete omastamist. Puhastab verd ja hingamisteid stimuleerides kogunenud lima lahti sulatamist ja pisarate teket. Terav paneb sõna otseses mõttes vere keema ja löö ka meele klaariks. Ülemäärase tarbimise korral tekib tihti läbipõlemise sündroom ning kudede ja kehavedelike kuivamine. Liigne terav kahjustab alati kopse ning kuivatab need piltlikult öeldes ära. Teraval on tugevalt soojendav mõju ja tema maitseomadus jääb seedeprotsessis alati teravaks. Terav maitse on esindatud enamustes pipardes, värskes ingveris, tšillis, sinepis, redises, paprikas ja mitmetes vürtsides. Terava emotsioon on viha.

MÕRU

Mõru maitset vajame küll väikeses koguses, aga siiski! Mõru stimuleerib kõiki teisi maitseid ning on tugeva antibakteriaalse ja toksiine väljutava toimega. Puhastades ja kuivatades kõiki keha vedelikke mõjub mõru kehale toniseerivalt ning aitab kõiki teisi maitsed tasakaalustada. Mõru energeetika on tugevalt jahutav, kuid seedeprotsessis muutub tema maitseomadus teravaks. Liigne mõru toodab rahulolematust, kahjustab südant ning muudab meele kibedaks. Mõru on kohv, enamus rohelistest salatitest ja maitsetaimedest, kurkum, sigur, aloe vera, lambalääts, võilill, spinat. Mõruga seotud emotsioon on kurbus.

KOOTAV

Kootavat maitset vajame samuti väheselt. Kootav parandab väikeseid haavu ja tekitab kehas tugevalt kokku tõmbavat efekti. Tema energeetika on jahutav ning maitseomadus seedeprotsessi tulemusena terav. Seetõttu on kootaval maitsel samuti kõiki kehavedelikke kuivatav omadus. Liigne kootav kahjustab tugevalt jämesoolt. Kootav maitse on toores banaanis, õunas, granaatõunas, kikerhernestes, aroonias, kurkumis, mees, kõikides parkaineid sisaldavates taimedes. Kootava maitse emotsioon seostub hirmuga.

KÕIK KUUS MAITSET on hea tervise seisukohast väga olulised. Üht või teist üleliia suurtes kogustes ja pikaajaliselt tarbides võivad saada kahjustatud nii keha kui meel. Sama teeb ka mõne maitse pidev puudujääk. Meie kultuuriruumis ei ole enamasti harjutud mõru ja kootava maitsega tavatoidus, mistõttu on ülekaalus magus, soolane ja tihti ka terav. Sellega on näiteks seletatav lookas peolaua efekt, kus kõht on juba ammu täis, aga meeltes keerleb ikka "millegi hea“ isu. Just mõru ja kootava maitse puudumine on enamasti selle põhjuseks, miks sügav täiuslikkuse tunne hoolimata "täiuslikust pidulauast" ikka veel kohale ei jõua.

Samavõrra oluline on toidu nautimine kohalolu ja piisava tähelepanuga just toidule endale ja mitte sellele, mida naaber parasjagu kõrval räägib. Keel peab jõudma ära registreerida kõik kuus maitset ja alles seejärel on tal võimalus edastada meelele sellekohane kinnitus. Täiuslik nauding mistahes toidust saabub alati siis, kui ühes toidukorras on esindatud kõik kuus maitset ja need on tõepoolest ka meele poolt ka ära jõutud registreerida.

Põhjalikumalt saab ajurveeda kõrgemasse matemaatikasse süveneda juba märtsi lõpus algaval pikemal inspiratsioonikursusel Põlistarkuste ja Rahvaravi koolis.