Tüümian leevendab köha

Tüümian sisaldab sellist komponenti nagu tümool, mis on tugeva antiseptilise toimega. Aed-liivateed kasutataks enim valusa kurgu, köha ning hingamisteede katarride leevendamiseks. Tümooli reageerimisvõimet testiti 120 erineva bakteritüvega, mis kuulusid hingamisteede, suuõõne või urogenitaaltrakti haigustele. Testi tulemused näitasid, et tüümianilt kogutud õli reageeris tugevalt kõigi 120 bakteritüve ning isegi antibiootikum-resistentsete tüvede vastu.

Tüümian aitab ära hoida toidumürgitust

Tüümianil on tugev võime tappa mikroorganisme, mis võivad põhjustada toidu saastumist ja riknemist. Aed-liivatees sisalduvad eeterlikud õlid suudavad puhastada salatilehti või teisi tooreid köögivilju, mis on nakatunud näiteks Shigella bakteritega. Need bakterid võivad põhjustada shigelloosi ehk väga tugevat kõhulahtisust ja soolekahjustust. Et ära hoida toidumürgitusi ja teisi toidust tekkivaid haigusi, on soovituslik pesta köögiviljad ja salatilehed puhtaks veelahusega, kus on 1% tüümianiõli või lisada tüümianilehti värsketele salatitele.

Kas teadsid? Tüümiani kasutati liha säilitusainena juba iidsetel aegadel ja egiptlased kasutasid seda ürti muumiate balsameerimisel.

Tüümian tõstab meeleolu ja peletab stressi

Tüümiani eeterlikke õlisid kasutatakse aroomiteraapias tuju tõstmiseks. Teadlased kinnitavad, et seda põhjustab tüümianis sisalduv karvakrool. Nimelt on tõestatud, et järjepidev karvakrooli tarbimine, näiteks 7 päeva järjest, tõstab dopamiini ja serotoniini taset nii prefrontaalses ajukoores kui hipokampuses. Regulaarne tüümiani kasutamine toidutegemisel mõjutab meie meeleolu ja parandab heaolu.

Kas teadsid? Koos peterselli, loorberilehe, majoraani ja sidrunheinaga on tüümian üks bouquet garni (prantsuse köögist tuntud klassikaline maitsekimp) maitsetaimedest!

Kasulikud nipid tüümiani kasutamiseks

  • Ettevaatlik tuleb olla tümooli sisaldavate õlidega, sest puhtal kujul võib tümool põhjustada peapööritust, kõhulahtisust, peavalu ja iiveldust.
  • Tüümian võib mõjuda halvasti kilpnäärmehaigetele.
  • Tüümiani ei tohi praadida õlisel pannil, sest toimeained ja aroom haihtuvad!
  • Seedimist soodustava toime tõttu tasub seda lisada rasvastele lihatoitudele.
  • Tüümian sobib hästi koos küüslaugu, sidruni, basiiliku, pune, baklažaani, peedi, roheliste ubade, tomatipüreede ja aedviljatoitudega.