Kurkum ennetab vähki ja tapab vähirakke

John Hopkinsi ülikooli teadlased väidavad, et kurkumis leiduv kurkumiin võib-olla kõige tugevama vähivastase toimega toitaine, mis olemas on. Uuringud on leidnud, et kurkumiinil on unikaalne võime siseneda raku membraanidesse. Jõudes vähirakkudeni, muudab kurkumiin nende DNA-d, see omakorda põhjustab rakkude hukkumise. On leitud, et kurkumist võib suurt kasu olla rinna-, eesnäärme-, naha- ja soolevähi ning lümfoomi ja leukeemia ennetamisel. Samuti on tõestatud, et kurkumi tarvitamine keemiaravi ajal võimendab selle toimet ja leevendab kõrvalmõjusid.

Aitab võidelda depressiooniga

Hiina meditsiinis kasutatakse kurkumit peamise ravimina depressiooni ja tujukõikumise vastu. Kurkumis sisalduv keemiline komponent kurkumiin on antioksüdantiivse mõjuga. Tänu sellele aitab kurkumi regulaarne tarbimine võidelda depressiooni vastu. Kurkumiin hoiab antioksüdante ja vabasid radikaale tasakaalus ja stimuleerib glutatiooni nimelise tugeva põletikuvastase toimega antioksüdandi tööd.

Aitab alandada kahjulikku kolesterooli taset

Tänapäeva maailmas on üheks enimlevinud terviseprobleemiks tasakaalust väljas kolesterooli tase ja selle tagajärjel tekkinud kõrge vererõhk. Tõsisematel juhtudel võib asi lõppeda südameatakiga. Kurkumis leiduv kurkumiin alandab LDL ehk „halva“ kolesterooli taset ja ka põletikuliste ainete tootmist. Seeläbi takistab kurkumiin veretrombide teket, sest põletikulised ained aitavad LDL kolesteroolil ladestuda veresoonte seintele.

Pea meeles, et kurkumist saadav kasu suureneb tunduvalt, kui seda kergelt õlis kuumutada! Samamoodi sobib kurkum kokku mustast piprast pärit aine bioperiiniga. See aitab kurkumi kasulikke ühendeid paremini omastada.

Tähelepanu! Kurkumiin pärsib spermatosoidide liikuvust, sellepärast ei ole see soovitav sellega liialdada, kui on soov rasestuda. Samuti ei soovitata sellega üle pingutada rasedatel, imetavatel emadel ja lastel.

Valmistamine
  • Võta väike pott ja aseta pliidirauale, keskmisele kuumusele. Lisa vesi ja 3 spl kurkumit, 0.5 tl värskelt jahvatatud musta pipart ja 5 tl mett. 
  • Sega pidevalt, kuni segu muutub hapukoore paksuseks. Lase segul jahtuda ja hoiusta purgis külmkapis. 
  • Sellest kogusest peaks jätkuma 2-3 nädalaks, olenevalt sellest mitu korda päevas kuldset piima teha. 
  • Kurkumipastat ei ole soovitav hoida kauem kui 3 nädalat, see võib rikneda.
  • Sega väikeses potis piim ja kurkumipasta ning soojenda keskmisel kuumusel. 
  • Kui piim ja pasta on hästi omavahel segunenud, siis lisa sellele kookosõli. 
  • Sega pidevalt ja ära lase sellel keema minna! Vala tassi ja lisa soovi korral mett.