Oktoober on bataadikuu: Kolm head põhjust, miks süüa maguskartulit
Bataat ehk maguskartul pärineb Kesk- ja Lõuna-Ameerikast. Euroopasse tõi selle köögivilja legendi kohaselt Christopher Columbus, kes oli otsimas mereteed Aasiasse, kuid jõudis hoopis 1492. aastal Ameerikasse. Kuigi bataat on tuntud ka maguskartuli nime all, siis sugulased nad kartuliga pole: bataat kuulub hoopis kassitapuliste sugukonda.
Bataati saab köögikunstis kasutada mitmeti, nii magusates kui soolastes roogades. Toitainete poolest paistab see köögivili silma oma suure A- ja C-vitamiini sisalduse pooles, kuid sisaldab ka väikestes kogustes B-grupi vitamiine. Maguskartulis on märkimisväärselt selliseid mineraale nagu kaalium, mangaan ja magneesium.
Bataat on kasulik südame tervisele
Bataat sisaldab palju kaaliumi, tänu sellele aitab bataadi söömine ennetada ja ravida südame-veresoonkonna haigusi nagu näiteks kõrge vererõhk. Kaalium on elektrolüüt, mis reguleerib südame rütmi ja on vajalik lihaste ning närvide korralikuks funktsioneerimiseks.
Kõige tähtsam muutus, mida võiks oma toitumisharjumustes teha, et vähendada südame-veresoonkonna haigustesse haigestumist, on tarbida rohkem kaaliumi, vähendades soola ja naatriumi tarbimist.
Bataat sisaldab tähelepanuväärses koguses A-vitamiini
Bataat sisaldab palju karoteeni, mis on antioksüdant. Inimorganism on võimeline karoteenist sünteesima vajalikku A-vitamiini. Milleks on A-vitamiin oluline? A-vitamiin aitab ennetada nägemise halvenemist. On teada, et A-vitamiin on oluline säilitamaks naha ja limaskestade tervist. Mõnedes teadustöödes on jõutud järeldusele, et piisav A-vitamiini tarbimine aitab ennetada kopsu- ja suuõõne- ning eesnäärmevähki. Juhul, kui soovid kasutada A-vitamiini potentsiaali ära maksimaalselt, siis lisa bataaditoitudele väheke õli – see aitab A-vitamiinil organismis paremini imenduda!
Bataat sisaldab palju mangaani
Mangaanist räägitakse harva, kuid ometigi on see oluline komponent aju ja närvide normaalseks funktsioneerimiseks. Mangaan aitab samuti kaasa sidekoe ja luude loomisele, rasva ja süsivesikute ainevahetusele, reguleerib kaltsiumi imendumist ning veresuhkru taset.