MAGNEESIUM

Inimesed, kes toituvad väga ühekülgselt, ei pruugi saada kätte vajalikku kogust magneesiumi. Samuti on tänapäeval suureks probleemiks see, kui toidust saadakse hoopis selliseid ühendeid, mis võivad takistada magneesiumi jõudmist verre. Ära ignoreeri magneesiumipuudusele viitavaid sümptomeid, kuna selle aine puudus võib põhjustada südame-veresoonkonna probleeme, kõrget vererõhku ja diabeeti.

Millised on magneesiumipuuduse sümptomid?

Närvilisus, väsimus, kerged unehäired, südamekloppimine, lihaste krambid ja ülitundlikkus.

Millised toiduained sisaldavad magneesiumi?

Rohelised lehtköögiviljad, täistera kaerahelbed, tomat, banaan, toorkakao, mandlid, India ja Brasiilia pähklid, kõrvitsa-, päevalille- ja linaseemned.

D-VITAMIIN EHK PÄIKESEVITAMIIN

Suve lõppedes, kui päevad jäävad lühemaks ja päikesevalgust on vähe, tekib sageli organismis D-vitamiini puudujääk. Tervelt kolmandikul eestlastest on isegi suvehooaja lõpus D-vitamiini tase madalam kui ette nähtud. On leitud tõendeid, et D-vitamiini imendumine võib-olla häiritud suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid kasutaval naisterahval ja kõigil, kes liialdavad alkoholiga. Päikesevitamiini puudus võib viia tõsisemate diagnoosideni. D-vitamiin on väga oluline tegur, et hoida tervena luustikku. D-vitamiini vaegust võib seostada erinevate vähivormidega, näiteks rinna-, käärsoole-, eesnäärme- ja kopsuvähiga. Ka teised haigused, nagu I tüüpi diabeet, astma ja gripp võivad olla põhjustatud D-vitamiini puudusest.

Mis on D-vitamiini puuduse sümptomiteks?

Lihasnõrkus, depressioon, krooniline valu, luumurrud, kõrge vererõhk, unisus, kergesti ärrituvus.

Millised toiduained sisaldavad D-vitamiini?

Munakollased, kalamaksaõli, rasvased kalad nagu heeringas, skumbria ehk makrell, lõhe, forell, angerjas, D-vitamiiniga rikastatud piimatooted.

C-VITAMIIN

Meie keha ei suuda C-vitamiini ise sünteesida. Selle pärast on oluline jälgida, et igapäevases toidumenüüs oleks seda vitamiini piisavalt. C-vitamiin on efektiivne antioksüdant, mis võitleb vabade radikaalide poolt põhjustatud oksüdatiivse stressi vastu. Oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada selliseid haigusi nagu vähktõbi, südame-veresoonkonna haigused, diabeet ja närvisüsteemi kahjustavad haigused (Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi). Samuti mängib C- vitamiin olulist rolli, et sünteesida kollageeni, mis aitab kaasa haavade paranemisele ja piltlikult öeldes mõjub nagu liim, mis hoiab koos kõõluseid, sidemeid, luid ja veresooni. Eriti palju tähelepanu peaks C-vitamiinile pöörama rasedad ja rinnaga toitvad emad ning samuti suitsetajad.

Mis on C-vitamiini puuduse sümptomiteks?

Isutus, aneemia, väsimus, sageli esinevad infektsioonhaigused.

Milliseid toiduained sisaldavad C-vitamiini?

Värsked tomatid, värske lillkapsas, erinevat värvi paprikad, mustsõstar, astelpaju, tsitruselised, petersell, kaalikas, kiivi, inkamarjad, lehtkapsas, brokkoli, papaia, rooskapsas, ananass. Kõige paremad mineraalainete ja vitamiinide allikad on värsked, aga ka külmutatud köögiviljad!

Kui kardad viirushaiguste küüsi langeda, siis pea meeles nelja kuldreeglit:

Pese käsi
Maga vähemalt 7-8 tundi
Ole füüsiliselt aktiivne
Toitu mitmekesiselt