Pikemas perspektiivis tuleks süüa jällegi seda sama toitu, mida maratonile eelnenud õhtul ehk süsivesikute rikast ja kiirelt seeduvat, maitsvat toitu - pastat, kanafileed, kala või muud tailiha. Oluline on mitte anda kehale toiduga lisakoormust, vaid kiireid toitaineid. Selge on ka see, et peale jooksu on fookus sellel, et anda kehale kõik vajalik vältimaks järgnevate päevade väsimust ja valu.

Sööge midagi kohe peale jooksult tulemist

Jooksjad võiksid tarbida ideaalis 50-100 grammi süsivesikuid umbes tunni jooksul peale pingutuse lõppemist. Seda siis, kas vedelal või tahkel kujul - spordijookide, energiabatoonide, leiva või banaanide kujul. Seda on vaja peamiselt selleks, et taastada lihastes ja maksas olevad glükogeenivarud.

Esimesed 30-60 minutit peale maratoni on see aeg, mida kutsutakse "võimaluste aknaks" ehk siis on keha kõige altim omastama süsivesikutest aineid ning taastama keha jõuvarud. Pärast esimest tundi on soovituslik tarbida järgneva nelja tunni jooksul pidevalt süsivesikute ja proteiinirikkaid toite - väikestes kogustes, kuid pidevalt.

Salapärane vedelikupuudus

Enamus jooksjaid ei ole võimelised adekvaatselt hindama oma tegelikku vedelikukaotust jooksmise ajal ning see tähendab, et juua tuleks samuti pidevalt - vähestes kogustes, et keha suudaks seda omistada. Parim keha õige vedelikusisalduse hindamise marker on inimese uriin - kui kusi on hele, heinakõrre värvusega, on vedelikutase normaalne.

Teine liigutus, mis tuleks teha peale maratonijooksu on süüa midagi soolast. Tõmmake keelega üle oma naga - mida soolasem maitse, seda enam olete soola kaotanud ning seda kiiremini oleks vaja tase taastada. Sool aitab näiteks kaasa ka vedelike imendumisele kehas.

Piim ja punapeet aitavad taastuda

Huvitaval kombel sobib piim ja muud piimatooted ideaalselt maratonijärgseks taastumiseks. Seda muidugi juhul, kui piimatooted Teile sobivad. Piimast saab keha nii süsivesikuid, proteiine, erinevaid vitamiine ja mineraale. Lisaks leidub piimas ka naatriumi ning vedelikuna aitab piim ka keha vedeliku taset parandada.

Lisaks on leitud, et kui juua 30 minuti jooksul peale maratoni pool liitrit piima, aitab see leevendada järgmise 48-72 tunni jooksul tekkivat lihasvalu ja väsimust. Kui aga piim ja piimatooted ei ole Teie pärusmaa, lisage oma menüüsse punapeet - sellel magusal juurviljal on palju samu omadusi kui piimal.

Lisaks aitab enesetunnet maratoni järel parandada tunnine kuumas vannis lesimine ning hea ööuni.