26.08.2016, 12:25
5 põhjust, miks süüa rukkileiba
Iga eestlase lemmiktoit on ühel hetkel olnud võileib. Kes siis ei oleks väiksena saiale määrinud peale paksu kihi võid ja lisanud sellele vorsti ja juustu viilud? Tõsi, tervislikkusest on siin asi kaugel.
FOTO:
Alustame võileiba selle kõige olulisemast komponendist: leivast, vahendab Rimi blogi. Ja mitte tavalisest leivast, vaid just rukkileivast, mille söömisel on vähemalt 5 põhjust:
- Rukkileib on tervislik! Rukkijahust valmistatud leib sisaldab mitmeid väärtuslike toitaineid: kiudaineid, magneesiumi, fosforit, vaske, mangaani, B-grupi vitamiine, seleeni, tsinki, fenoolseid antioksüdante ning muidugi energiat!
- Rukklileivas on palju kiudaineid! Need on vajalikud seedesüsteemi korrashoidmiseks. Rukkileiva söömine aitab kõhupuhituste, kõhuvalu, kõhukrampide ennetuseks ja leevenduseks. Kiudained panevad seedetrakti efektiivsemalt tööle.
- Rukkileiva söömine aitab kaalust alla võtta! Tänu sellele, et rukkis sisaldab palju kasulikke kiudaineid on ta vett siduvate omadustega ja annab kiiresti täiskõhutunde.
- Rukkijahust küpsetatud rukkileib, millele pole lisatud suhkruid sisaldab aeglaselt imenduvaid süsivesikuid. Aeglaselt imenduvad süsivesikud tõstavad veresuhkru taset sujuvalt, ning varustavad keha kvaliteetse energiaga kauem kui kiirelt imenduvad süsivesikud. Viimased põhjustavad veresuhru taseme järske muutusi, mis koormavad keha ning põhjustavad meeleolukõikumisi ja väsimustunnet. Sellepärast on rukkileib suhkruhaigetele parem valik, kui nisujahust valmistatud sai.
- Kiiresti ja lihtsalt valmistatav! Lihtne ja mugav pakkida, et kaasa võtta (lõunaks kooli, tööle või trenni kaasa). Sobib hästi kiireks vahepalaks!