Kahe soola lugu: mis vahet on lauasoolal ja kosher soolal?
Enamus söögisoolast kaevandatakse maismaal. See on nn mäesool. Euroopa kuulsamad kaevandused on Lüneburg Saksamaal ja Nantwich Inglismaal. Kui vanasti kaevandati soola samamoodi nagu mistahes rauamaake, siis nüüd pumbatakse soola sagedamini välja vesilahusena.
Meresool saadakse mereveest vee aurustumisel. Lõunamaades teeb aurustamistöö ära päike, põhja pool aidatakse muudmoodi takka: aastal 55 olla Julius Caesari väed pannud tähele, et Inglismaa elanikud kannatavad soolapuuduse käes ning õpetanud neid soola laiadel pannidel mereveest aurutama.
Koshersool, mida nimetatakse jänkide ja juutide retseptides, erineb tavapärastest sooladest selle poolest, et soolaterad ei ole üksikud kristallid, vaid koosnevad mitmest pisemast soolakristallist. Nukilise soolatera pindala on suurem kui siledate tahkudega soolateral ning selline sool imab vedelikke lihast või kalast välja enamalt kui tavaline. Juudi söömisreeglitega seostub koshersool seetõttu, et võimaldab lihast kiiremini ja täielikumalt verd välja imada — verd ei sööda, see pole kosher.
Allikas: Koržetsi Kokakool
Vaata, mis vahe on lauasoolal ja kosher soolal?