Kana, muna ja riis

Kaks suurimat riskiallikat on väidetavalt linnuliha ja munad ning riis. Ligikaudu veerand kõikidest toidumürgistustest olid ajalehe andmete kohaselt seotud linnulihaga ning täpsemalt bakteri Campylobacter nakkusega. Lisaks leidub kanas ja munas ka salmonelloosi, mis on üsna tõrges ja kuumakindel. Lisaks toidumürgituse ohule ei ole kana hea taassoojendada ka toiteväärtuslikul põhjusel - kanas olevad proteiinid lagunevad igal kuumutuskorral ning liha toiteväärtus langeb.

Riisis aga peidab ennast näiteks toidumürgitust tekitav bakter Bacillus Cereus. Bacillus cereus poolt põhjustatud toidumürgitusi seostatakse sageli valmistoodetega. Seda bakterit on isoleeritud kuivatatud ubadest ja teraviljadest, riisist, maitseainetest, maitseainesegudest ja kartulitest. Riisi puhul on muidugi palju olulisem selle teravilja valmistamisest see, kuidas riisi kahe söömise vahel hoitakse. Ideaalis tuleks peale söömist riis koheselt kiirkülmutada ning hoida kinnises karbis külmikus. Üles tasuks riisi soojendada - tegelikult nagu igat muudki toitu - vaid üks kord.

Kartul, seened ja spinat

Lisaks kanale ja riisile, tuleks hoiduda ka kartulite ja seente taassoojendamisest. Kui seente puhul võivad kahe söömise vahel seentele tekkivad ensüümid lihtsalt tekitada kerget iiveldust, siis kartulite puhul on ohuks aga bakter Clostridium botulinum, mis tekitab botulismi.

Samuti tuleks hoiduda näiteks valmistatud spinatite ülessoojendamisest - spinat ja muud rohelised juurviljad (seller näiteks) sisaldavad nitraate, mis võivad muunduda aja jooksul ja pidevalt uuesti üles soendades nitrititeks, mis on aga kantserogeensed. Siia viimasesse gruppi saab lisada ka huvitaval kombel peedid. Ehk siis neid toite tasuks valmistada, kas vaid samal päeval tarbimiseks või selliselt, et toit kiirkülmutatakse ja tarbitakse täielikult teisel soojendamisel.

Tunne toiduvalmistamist ning hoia puhtust

Alati tasub toitu osta turvalisest ning kontrollitud kohast ja olla veendunud, et toit on alati vastavalt eeskirjadele valmistatud ning läbihautatud. Samas, kui vähegi võimalik tuleks riisi ja kanatoitude uuesti soojendamisest siiski loobuda, sest kahe toidukorra vahel kasvavad bakterid neis edasi.

Samas, kui on ikka suur isu süüa eelmisest õhtust alles jäänud riisi ja kanakarrit, siis tuleks mõlemad toidud 2 minuti jooksul kuumutada vähemalt 72 kraadini. Loomulikult ei ole ükski nendest toitudest alati mürgine või ohtlik, riskid on aga toiduvalmistamisega alati üleval - tehke alati kõik ettevalmistused puhtas köögis, küpsetage toit läbi ning säilitage toitu õhukindlates anumates ja sügavkülmas.