Kõige märkimisväärsemaks võib nimetada murelites leiduvaid polüfenoole, mis on antioksüdantidele sarnaste omadustega orgaanilised ühendid. 225 grammis murelites on umbes 90 kalorit, samal ajal on murelid heaks kiudaine allikaks – 225 grammis murelites on kiudaineid 3 grammi. Tänapäeval tarbivad inimesed pigem liiga vähe kiudaineid. Piisav kiudainete söömine aitab parandada seedimist, reguleerib veresuhkrut, aitab langetada kaalu ja kolesterooli.

Murelid sisaldavad palju võimsaid antioksüdante ja võivad ennetada vähki
Huvitavaim antioksüdant, mida leidub murelites, on tsüanidiin. Viimane annab murelitele ilusa võrgutava tumepunase värvuse. Tsüanidiin aeglustab vananemist ning aitab vältida haigestumist mitmetesse erinevatesse haigustesse, näiteks südame-veresoonkonna haigustesse ja vähki. Teadlased arvavad, et murelites leiduvad antioksüdandid pärsivad vähirakkude vohamist, sest nad blokeerivad vähirakkudele paljunemiseks vajaliku valgu. Väidetavalt sisaldab 225 grammi mureleid ligi 5000 antioksüdanti.

Parema une nimel söö mureleid!

Murelid sisaldavad serotoniini, mis on neurotransmitter ehk virgatsaine. Serotoniinil on kasulik mõju meie unele. Samuti leidub murelites melatoniini, seda kutsutakse ka ‘‘und toovaks hormooniks’’. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et murelimahla joomine aitab parandada une kvaliteeti just tänu murelites leiduvale melatoniinile, mis reguleerib une ja ärkveloleku tsüklit.

Söö mureleid, kui soovid taastuda kiiremini trennist ja vältida lihasvalu. Murelid on põletikuvastase toimega, seepärast on kasulik juua mureli- või kirsimahla, et peale treeningut kiiremini ja valutult taastuda.

Murelite hooaeg: Murelite hooaeg on juunist juulini. Kaubanduses on murelid tihti müügil maikuust augustini.

Tähelepanu! Väldi murelite söömist koos piimatoodetega, sest piimavalgud võivad takistavad antioksüdantide tegevust organismis.