Katri Merisalu: kama ja jõhvikas on kodumaised supertoidud, eriti vabariigi sünnipäeva järgsel päeval
Kama ja jõhvikas on kodumaised supertoidud, mis sobivad igale peolauale ning eriti hästi sobib neid eestimaised toite pruukida vabariigi sünnipäevale järgneval hommikul.
„Jõhvikad on väga tervislikud ning kasulikud marjad, mida soovitan panna nii maitsevette kui ka erinevatesse salatitesse ja magustoitudesse. Kuna see hapu mari pole lastele just eriti meelepärane, siis nende jaoks võib jõhvikad lisada mõnesse tervislikku smuutisse või kohupiimamagustoitu,“ sõnas Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu.
Rahvameditsiinis on jõhvikal ehk kuremarjal alati olnud oma koht. Jõhvikas sisaldab erinevaid mineraalaineid, vitamiine, orgaanilisi happeid ja flavonoide. Jõhvikate söömine aitab ennetada nakkushaigusi. Tänu kõrgele C-vitamiini sisaldusele on jõhvikamahl meega hea angiini ja bronhiidi raviks. Samuti on jõhvikatel organismist vett väljutav ja mikroobe hävitav toime.
„Eesti rahvustoit kama sisaldab rohkelt kiud- ja mineraalaineid, aminohappeid, B-grupi vitamiine ja antioksüdante,“ märkis Katri Merisalu. „Tänu rukkile ja hernele on kamajahus B-grupi vitamiine mitu korda rohkem kui teistes jahudes. Kes veel ei tea, siis kamajahu saadakse soolakas vees keedetud, seejärel kuivatatud ja röstitud rukki-, nisu- ja odraterade ning herneste või ubade jahvatamisel.“
Eestlased on harjunud segama kamajahu keefiriga ning üldiselt armastatakse seda süüa suvel. Kuna kamal on suur toiteväärtus ning palju kasulikke omadusi, siis võiks kamast tehtud toite süüa aastaringselt – näiteks katsetada kama erinevates tervisejookides, kuhu võib panna teisi meelepäraseid lisandeid. Kamajoogid sobivad nii laste kui suurte peolauale ning võidavad tavaliselt kõigi külaliste südame.
Kamajook kiivi ja kanepiseemnetega
Kahele inimesele
- 6 spl rukkikama
- 4 kiivit
- 1 banaan
- 2 spl vedelat mett
- 1 spl kanepiseemneid
- keefir
Blenderda kõik koostisosad ja naudi värske ja tervisliku vahepalana! Pea meeles, et kama õiget maitset tunned alles siis, kui oled lasknud kamajoogil kuni 10 minutit seista.
Kamakohupiim purustatud astelpaju- ja jõhvikamarjadega
Kolmele inimesele
- 300 grammi maitsestamata kohupiima
- kaks peotäit külmutatud värskeid astelpajumarju
- kaks peotäit värskeid või külmutatud jõhvikaid
- 4 spl rukkikama (kui Sulle maitseb kamasem, siis lisa kamajahu juurde)
- 1 dl vahukoort
- 3 spl vedelat mett
- 2 tl vanillisuhkrut
Vispelda vanillisuhkur vahukoore ja meega kergelt vahtu. Seejärel lisa maitsestamata kohupiim ja rukkikama. Sega omavahel läbi. Purusta köögikombainiga astelpaju ja jõhvikamarjad, kuid mitte liiga püreeks. Serveeri marjahõrgutis koos kamakohupiimaga.