19.10.2024, 05:45
Kuhu jõuab üle jäänud toit toidupoest või restoranist?
(77)Ministeeriumide tasemel on paika pandud toidujäätmete hierarhia ja selle eesmärk on ülev - luua olukord, kus toidu ülejääke üldse ei tekiks. Kuidas me sel tee liigume? Kas ja millal muutub see ülev idee ka reaalsuseks?
FOTO: Toomas Tuul
Kolm aastat tagasi tegi SEI Tallinn uuringu, millest selgus, et Eestis tekib aastas 167 000 tonni toidujäätmeid ja neist poole ehk 84 000 tonni moodustab toidukadu ehk raisku läinud toit. Kõige enam toitu – lausa 70% – visatakse ära kodumajapidamistes, kõige vähem toidutööstuses. Kuna toit on valdkond, mida annab reguleerida seaduste ja keeldude-käskudega, otsivad riik ja laiemalt kogu Euroopa Liit, kuidas kodust toidu mahakannet vähendada. Euroopa eeskujud on seejuures vajalikud ja tähtsad.
Oled juba tellija?