Nipid-nõksud ja retseptid parimate koduste küpsetiste valmistamiseks: kohevad saiad sünnivad tainast hellalt poputades
Küpsetised kerkivad kas pärmi, sooda, küpsetuspulbri või juuretise toel. Kergitada saad nii tainast kui ka saia enne ahjupanekut. Sooja saia ootamises on aga peidus omad võlud. Varu aega, et pühenduda. Ja kui lõpuks tuleb küpsetis ahjust välja, siis valdab õnnestumise mõnus tunne nii tegijaid kui sööjaid.
Oluline on eristada ka jahusid, mida küpsetistes kasutada. Kõige paremate küpsetusomadustega on nisujahu, kuna selles sisaldub sidevalk või ka kleepvalk ehk gluteen. Parim sidusus tuleb nisutera tuumast. Sageli lisatakse erinevatele jahudele ka nisujahu just selleks, et küpsetamisomadusi parandada. Nisu proteiinisisaldus jahus võib varieeruda sõltuvalt sordist või keskkonnaoludest. Kuiva ja sooja kliimaga maades on nisul suurem proteiinisisaldus. See seletab ka seda, miks Prantsuse ja Itaalia küpsetised maitsevad nii imeliselt ja kerkivad hästi kohevaks.
Vaata retsepte:
Mahlane kohupiimakarask rukkijahuga
Kohev odrasai hapupiimaga
Juustune õllesepik seemnetega
Punutud pidusai õunatäidise ja toorjuustukattega
Rebitavad juustusaiad tüümiani ja oliividega