13.07.2024, 06:45
TUNNE TOITU | Toiduteadlased selgitavad põhjalikult: miks marjad on paremad kui puuviljad?
Toitumisterapeudid kiidavad marju asja pärast!
Ei ole olemas ühte supermarja, igas marjas on erinevad ühendid.Eestis algab suvi maasikatega, varane söödav mari on ka kuslapuul ja suve keskel saavad valmis imehead sõstrad, mis on meile peamised C-vitamiini ja antioksüdantide allikad. Peotäis ehk umbes 100 g kibuvitsamarju, musti sõstraid, astelpajumarju või murakaid võib katta päevase C-vitamiini vajaduse täies ulatuses. Sama kogus õunu, pirne ja kirsse seevastu katab C-vitamiini päevasest vajadusest ainult 5–10 protsenti. Samuti on marjad head K- ja E-vitamiini, kiudainete ning mineraalainete (kaalium, raud) andjad.

Keedumoosis laguneb C-vitamiin aeglasemalt kui toormoosis. Kuigi toitained säilivad ka sügavkülmutamisel suhteliselt hästi, siis selliste marjade maitse muutub tuntavalt ja üle aasta ei maksa ka sügavkülmas marju ega toorpüreesid hoida.
FOTO: Shutterstock
Terved marjad otse põõsast
Oled juba tellija?