15.05.2024, 11:45
TUNNE TOITU | Toiduteadlaste põhjalik ülevaade piimast: kvaliteetsete piimatoodete vältimisel on omad keerukad tagajärjed
(12)Piim on olnud kõigi inimeste kõige esimene toit. See on rikka koostisega ja inimkehale nii omane, et tundub, nagu teaksime piimast kõike. Ometi uurivad teadlased jätkuvalt piima koostist, omadusi ja funktsioone ning tunnistavad, et nad ei tea piimast veel kaugeltki kogu tõde.
![Värske töötlemata lehmapiim sisaldab rohkem oomega-3 -rasvhappeid kui pastöriseeritud, homogeniseeritud ja kooritud piim (nn lahja piim). See selgitab osaliselt, miks toorpiima tarbivatel lastel on väiksem tõenäosus haigestuda astmasse. Sarnaseid seoseid toorpiima tarbimisel on leitud ka hingamisteede haiguste, dermatiidi ja kõrvapõletikega.](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/6fc763b9-0980-438a-a218-94b608bd206a.jpg?noup&w=1200&h=711)
Värske töötlemata lehmapiim sisaldab rohkem oomega-3 -rasvhappeid kui pastöriseeritud, homogeniseeritud ja kooritud piim (nn lahja piim). See selgitab osaliselt, miks toorpiima tarbivatel lastel on väiksem tõenäosus haigestuda astmasse. Sarnaseid seoseid toorpiima tarbimisel on leitud ka hingamisteede haiguste, dermatiidi ja kõrvapõletikega.
FOTO: Shutterstock
Piim on kõrge toiteväärtuse ja keerulise koostisega toit, mis sisaldab üle 100 000 erineva molekuli. Piim on üks väheseid spetsiaalselt söögiks sünteesitud aineid looduses, imetaja järeltulija jaoks esimene ja hästi tasakaalustatud söök, mis sisaldab kõiki vajalikke toitaineid ja vett, energiat organismi ainevahetuseks ja ülesehitamiseks ning immunoloogilist kaitset.
Oled juba tellija?