Õnnepäeva puhul selgitati välja, millised toidud eestlasi õnnelikuks teevad
(11)Täna, 20. märtsil tähistatakse ÜRO peaassamblee poolt ellu kutsutud rahvusvahelist õnnepäeva. Sel puhul uuris Peaasi.ee, mis toidud teevad Eesti inimesi õnnelikuks.
„Tasakaalustatud toitumine on üks vaimse tervise vitamiinidest, mis tähendab, et toit mõjutab meie enesetunnet ja heaolu. Teatud toitude söömine võib tekitada õnnetunnet ka seetõttu, et selle toiduga on seotud positiivsed mälestused. Ka retsepte saatnud inimesed tõid välja, et mõni toit teeb neid õnnelikuks just seetõttu, et seda on hästi valmistanud mõni lähedane inimene,“ rääkis Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.
Peaasi.ee üleskutsele vastanud tõid välja erinevaid toite, mis teevad neid õnnelikuks, kuid enim toodi välja erinevaid kartuliroogi. Populaarsuselt järgmine oli leib, näiteks ahjusoe leib võiga ning mitmel korral mainiti ka kiluvõileiba.
Vaata retsepte:
Proovi ärksameelse söömise harjutust!
Toidust suurema naudingu saamiseks soovitab Anna-Kaisa Oidermaa proovida päevas vähemalt ühe toidukorra puhul ärksameelset söömist, mis paneb kõik meeled töösse.
„See võib parandada suhet toiduga, kasvatada vaimset heaolu, naudingut toidust ja tänulikkust,“ rääkis ta.
Vii mõte korraks sellele, kes toidu valmistas, kust selle koostisosad pärinevad, kui paljud inimesed on selle sinu lauale tekkimisse panustanud ja kuidas?
Vaata, milline see tundub, millise värvi või kujuga see on? Pane silmad kinni ja nuusuta, milliseid seoseid mõttes või tunnetes see tekitab?
Puuduta toitu, milline see on sõrmede vahel või suus, pehme, kõva, krõbe…?
Mis häält see teeb, kui toitu mälud?
Keskendu maitsele, milliseid erinevaid nüansse märkad, magus, soolane, hapu, mõru…?
Nüüd proovi märgata, milliseid meeldivaid tundeid sa märkad.