Meie toiduteadlased teevad suuri asju! Eesti idufirma asub punase võiga maailma vallutama
(23)Toodetud rasvasaaduste seas domineerib maailmas endiselt palmiõli. Seda leidub pea 50% ulatuses kõikides toidu-, kosmeetika- ning kodukeemiatoodetes. On vaja muutusi, on vaja leida ressursse ja tehnoloogiaid, et pakkuda täisväärtuslikke alternatiive.
![Palmiõli kui kõige laiema kasutusalaga õlisort vajab hädasti asendust. Eesti iduettevõte on juba valmis saanud uue võilaadse toote, mis on ka karoteenirikas ja seepärast kaunilt punane.](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/4a652de7-04fe-45aa-b8bc-632ca58dfe4f.jpg?noup&w=1200&h=711)
ÄIO uudsed rasvad pole tavapärased. See on uuendtoit, mida keegi varem ei ole toiduks kasutanud. Eesti start-up’i ÄIO tegevusvaldkonnaks on biotehnoloogia ning ettevõtmise ainulaadsus on peidetud erilisse pärmiliiki, mis suudab toota rasvu. Kui meile igapäevaselt tuntud pagaripärm on vajalik abimees nii koduköögis kui ka õlle- ja leivatööstuses, siis maailmas on tegelikult tuhandeid, kui mitte miljoneid pärmiliike, kes etanooli tootmise asemel on võimelised produtseerima teisi olulisi molekule. Ja nii on ka start-up’i unikaalse pärmitüvega tootes, kes fermentatsiooni käigus tarbib suhkruid ja toodab nendest erinevaid lipiide.