Viis terviseprobleemi, mille kõige lihtsamaks ennetuseks ja raviks on piisavas koguses kala söömine
Miks ja kas peaks sööma kala, kui kalavarud aina vähenevad? See küsimus on jätkuvalt päevakorral, sest lisaks tervisekasule tuleb aina enam arvestada ka kala päritolu ja liiki. Verivärsked Põhjamaade toitumissoovitused ütlevad, et kala tuleks nädalas süüa 300–450 grammi ja sellest 200 grammi võiks moodustada rasvane kala. Keskmiselt süüakse Eestis kala inimese kohta 17 kg aastas.
Tervisekasu number üks on rasvast kala süües oomega-3-rasvhapetes. Taimsed allikad, ükskõik kui tähtsad supertoidud need ka poleks, nagu chia-, kanepi-, seedermänni-, lina- jt seemned, ei anna samaväärsed tulemust, kuna meie keha peab taimseid allikaid oluliselt rohkem töötlema, enne kui vajalikud ühendid kätte saab. Et muuta taimsed ühendid kehale omastatavaks, on vaja lisamaterjale ehk vitamiine, mineraalaineid jmt, mida alati ei pruugi protsessi läbiviimiseks jaguda. Analüüside tulemusedki kinnitavad, et oomega-3-rikastest seemnetest ei võta keha rasvhappeid sama edukalt vastu kui rasvasest kalast pärinevaid.