Peakoka nipp: miks pärmitainasaiad kodus kunagi nii kohevaks ei kerki kui kohvikus?
(15)Oma Maitse taskuhäälingusaates „Toidujutud“ käis külas Kenneth Karjane, kellelt saatejuht Paula Särekanno uuris välja parimate saiakeste küpsetamise saladused.
Kuidas pärmitainast üldse teha? Vaata siit: Baasretseptid ja õiged töövõtted: kõik, mida pead teadma pärmitaina, lehttaina ja pärmilehttaina õnnestumisest
Miks kodus pärmitaina põhjal kardemoni- ja kaneelisaiad kunagi nii head välja ei tule kui kohvikutes? Kennethi sõnul on suurim viga taina temperatuur. Tainas peab olema külm!
„Pista tainas õhukese kihina külmkappi, parem veel kui sügavkülma,“ soovitab ta vastupidiselt kõikidele teistele soovitustele ja juhenditele, kus soovitatakse tainast eelkergitada ja seejärel veel kergitada, aga igal juhul teha seda kõike soojal temperatuuril.
Nüüd tuleb välja, et Kennethi nipp on ristivastupidine. Tee tainas valmis, ära seda kerkima pane. Rulli see laiali, pane õhukese kihina sügavkülma. Seejärel lisa külmale tainale täidis, keera rulli ja alles siis, kui tainas on saiakese kuju saanud, pane ta kerkima.
Kennethi sõnul on trikk pärmi elueaga arvestamine. Kui pärmitainas soojas kerkib, siis vormid ja uuesti kergitad, on pärmi kõrghetk juba kerkimise ajal saavutatud, aga pärast seda ta enam nii hästi ei tööta ja ahjus enam nii hästi ei kerki. Või kui kerkibki, siis tuleb hiljem ebameeldiv pärmimaitse juurde.
Saatest saad saiade, pärmi ja Kennethi teekonna ja tulevikuplaanide kohta veel palju rohkem teada! KUULA | Kuidas teha kodus pagarikoja väärilist croissant’i? Saiaküpsetamise saladusi jagab Karjase saia looja Kenneth Karjane