Mari-Liis Iloveri retseptid ja nõuanded: kuidas ja mida kuumaõhufritüüri ehk kufiga süüa teha?
Kuumaõhufritüür, suupärasema nimetusega kufi, on juba leidnud tee paljudesse kodudesse. Paljud on sellest masinast kuulnud, aga jäänud veel äraootavale seisukohale või üldse ükskõikseks, sest pole piisavalt infot ega jagatud kasutuskogemusi.
Minu kokanduslik suhe kuumaõhufritüüriga ei alanud mõne aasta eest sugugi paljulubavalt. Esiteks ei tahtnud ma esialgu mingist uuest masinast oma kodus üldse kuulda. „Meil on ju õhkringlusega ahi, milleks veel hankida juurde mõni moehullus?“ mõtlesin ma. Teiseks. Kui mikrolaineahju mõõtu suure sahtliga plastmasskast siiski enam-vähem vägisi ehk kingituse kujul mu kööki maandus, oli esimene katsetus täielik fopaa. Toppisin uljalt kufisse terve pardi ja asusin õhinal täisvõimsusel seda küpsetama. Oh seda tossu ja kärssava pardirasva haisu, mitu päeva pidi pärast tube tuulutama! Part muidugi kuumaõhufritüüris valmis küpseda ei saanudki, sest kui suitsuandur üürgama pistis ja lapsed ähvardasid maast laeni pardilõhnasest kodust välja kolida, pistsin vaese linnukese tavaahju ja kirusin kufi maapõhja. Jätkasin siiski katsetusi ja nüüdseks on minust saanud täielik fänn ja peaaegu igapäevane kufikasutaja. Tänu kufile on ka mu noortest täiskasvanutest lapsed hakanud oluliselt enam ise süüa tegema. Pean silmas päris toitu, mitte ainult poolfabrikaatide või külmutatud valmistoidu kufis soojendamist.