KUULA | Falstaffi poolt aasta kokaks nimetatud Silver Saa räägib oma seiklusrikkast teekonnast kokandusmaailma tippu
Oma Maitse podcast „Toidujutud„ võtab sihikule meie parimad kokad! Saatejuht Paula Särekanno kutsub kaks korda kuus saatesse tippkokad, kellega tulevad jutuks päevakajalised toiduteemad, restorani köögipoole võlud-valud, millest peakokad ise süüa teevad ja praktilised soovitused ja näpunäited kodus kokkamiseks. Septembris käis meil külas Lahepere Villa peakokk Silver Saa, kelle uus rahvusvaheline restoranigiid Falstaff värskelt aasta kokaks nimetas.
“Mu teekond ei ole olnud nii, et ärkasin üles ja teadsin et minust saab kokk. See on olnud läbi juhuste, kus sattusin kokku õigete inimestega ja see mõjutas,“ ütleb Silver tagasi vaadates ning meenutades, kuidas noor mässumeelne Silver end ühel eluetapil hoopis teistmoodi väljendas ja katustele ja rongidele tänavakunsti maalis.
Maitsete teekonnal on olnud erinevaid hetki, ka selliseid, mida enam mäletada ei taha. “Salti restorani perioodist on mul mälulüngad. Alustasin nullist, tehes asja, mida ma ei olnud kunagi teinud. Seal ei olnud mitte midagi mugavat - läksin öösel koju, siis lugesin Wikipediat ja õppisin juurde. Ja kelleltki küsida ka ei olnud. Sealt sain teada, mis on ebakompetentne juht. Mulle see periood endast ei meeldi, ma olin ise sel perioodil ebameeldiv inimene oma meeskonnaga. Mõni õhtu ma nutsin ka, sest pinge oli nii suur.“
Räägime Silveriga veel:
eesmärkide seadmisest ja tema teekonnast kokana;
loomingust ja uute menüüde loomisest: mis toob Silverile adrenaliini ja liblikad kõhtu;
Covidist ja ORE sulgemisest;
miks ta on kaotanud oma usu ning lõpetanud sidemed osade inimestega;
lisaks jagab Silver ohtralt kasulikke nippe koduköögis toimetamiseks: kuidas teha munaputru, krõbekana paneerida, kala fileerida ja teha parimat kukeseenekastet.
Head kuulamist!