Hugo Kaal

Selle numbri persoonilugude peategelased on algaja kokandushuviline Hugo Kaal ning aastatepikkuse kogemusega geeniteadlane Lili Milani. Eesti poissi ja Pärsia juurtega naist ühendab kirg oma tegemiste vastu. 13-aastane Hugo avastas juba enne kooliminekut, et kokkamine on vahva ja on nakatanud õhinaga ka oma peret ja sõpru. Lili kolis sama vanalt koos vanematega Rootsist Eestisse, kuid harjumine eestlaste nii armastatud hapukapsaga võttis kõvasti aega.

Salakuulaja käis seekord Saaremaal restoranis Särg. Loe, mida arvas hindaja saaremaise söögikoha menüüst ja miljööst. Kas tasub Särje pärast saarele sõit ette võtta?

Hoiatus! Tuuli Mathiseni seenepirukad on ohtlikult hõrgud – neid võib lõputult süüa. Loe nippe ja valmistamisõpetust, imetle Tuuli kauneid pilte seenepirukatest ning söö kõigepealt silmadega.

Seenepirukad

Söömine on enamat kui energiasaamine ja toitainete tagaajamine, see on suhtlus ja rõõmutundmine heade maitsete üle, ütleb toitumisnõustaja Külli Holsting. Liiga range menüü ei tähenda alati head. Loe, kuidas muuta söömine pingevabaks.

September on koolialguse kuu. Paula Särekanno pani kokku koolilaste vahepalapauna ja sealt ei puudu ka magus amps. Teises loos räägib Paula kohalikust juurviljast – kuidas neid poeletilt valida ja kuidas nende eluiga pikendada ning muidugi jagab ta ka mitmeid retsepte, mida neist valmistada. Rita Osa avaldab hoidistamissaladused ja annab ideid, milliseid vilju talveks purki panna.

Black Food Festivali eel mängis Oma Maitse toimetus musta värviga – jagame musta värvi toitude retsepte ja räägime tumedast toonist. Loe, milles peitub musta värvi toidu maagia ja miks kaunis must köögimööbel ei pruugi olla kõige parem valik.

Rita Osa lagritsatort

Margit Arndt-Kalju sai Võrumaa kitsefarmi peremehelt Kermo Rannamäelt teada tõe õnnelike kitsede ja juustumeistri töö kohta. Kuidas muuta kits õnnelikuks ja kas pastöriseerimata piimast juust on ikka tervislik?

Sügis hiilib vaikselt ligi – õhk on jahedam, puudelehed juba kolletavad, loodus jagab küpseid tomateid, peete, seeni ja mida kõike veel. Margit Välja pani kokku imelise galerii sügisestest retseptidest, kus peategelasteks on pihlakad, seened, tomatid, põldmarjad ja raudrohuõied.

Tükike eestlaste ajaloost! Põneva tagasivaate vanade eestlaste toidulauast teeb Tartu Ülikooli analüütilise keemia ja arheoloogia kaasprofessor ning Baltimaade esimese biomolekulaararheoloogia labori Archemy rajaja Ester Oras.

Uus rubriik! Hea söök paneb muusik Silver Sepa mõnust ümisema. Aga millise toiduga üllatab ta oma abikaasat?

Sommeljee Annamari Nikkel räägib peaaegu rosinateks kuivanud viinamarjadest valmistatud veinidest ja annab vastuse küsimusele miks just need veinid on Põhjamaal eriti popid. Aga Kadri Valsberg timmis küpsisetordid järgmisele tasemele sügisviljade abil ja püüdis kõik selle ilu ka pildile. Retseptide hulgas on nii lihtsamaid kui ka keerulisemaid variante.

Mõnusat lugemist!

Kadri Valsbergi küpsisetort

MIS ON MUSTA MAITSE?

Black Food Festival pakub sellele küsimusele mitu vastust. Must ei ole tehis. Must on päris. Kohv, šokolaad, marjad, küüslauk, leib. Musta jagub veel muudesse ja üha haaravamatesse kooslustesse. Pasta, burger, juust, jäätis, palsamiäädikas. Tegelikult ei ole midagi, kuhu must ei passi. Must sobib ka muusikasse. Seda mitmekesist musta paletti Black Food Festival avastamiseks ja jagamiseks pakubki.

Black Food Festival jõuab sel aastal juba teist korda Eestisse! Olles külastanud nii Berliini, Londonit kui New Yorki, seab Black Food Festival end laupäeval,
17. septembril sisse Tallinnas Põhjala tehases.
Meie festivali eesmärgiks on avada uksed loovusele ja eksperimentaalsusele toiduvallas ja see kõik ühendada üheks meeldivaks linnafestivaliks mustade ööde keskel. Seega maitseid igale meelele saab ses päevas olema nii mis mustab!

Kuupäev: 17. september
Asukoht: Põhjala tehas, Tallinn

Piletid müügil www.blackfoodfest.ee või https://www.piletitasku.ee/et/event/1016