Seda kastet ei pea üldse hoidistama, kui ei soovi. Võib sama retsepti järgi keeta ka koheseks söömiseks mõeldud mõnusa pastakastme. Siis säilib kaste külmikus paar päeva. Kasutada saab nii pasta-kastmena, bruschetta peal, tomatisupi põhjana. Võib lisada hautistele või küpsetada selles kastmes kala.

Marinara tomatikaste

Kerges tarrendis tomat ja sibul maitsevad tõeliselt hästi. Tomatipurgid näevad välja ekstra ahvatlevad ja kaunid, kui kasutada mitmevärvilisi tomateid.

Tomatid tarrendis

Universaalne hoidis, mida võid laotada või-leivale või pitsapõhjale, segada pajaroa, supi või hoopis seenepiruka sisse, kombineerida praetud kartulitega või pakkuda niisama salatina kartuli ja kastme kõrvale.

Tomatiga seenesalat

Magus tomatimoos sobib suurepäraselt erinevate juustude ­kaaslaseks. Aga proovi seda ka hommikupudru peale. Sellele baasmoosile võid iseloomuks juurde panna ingverit, tšillit, ürte jms.

Magus tomatimoos

Mõnus mahedamaitseline värviline köögiviljasalat aitab suveküpseid vilju serveerida ka talvel lihaprae kõrvale.

Kurgisalat tomati ja paprikaga

Lihtsalt valmistatav tomatitšatni on eriti maitsev röstitud saial Cheddari juustu viiluga.

Tomatitšatni

Hapendatud tomatid on nii head ampsud: vahepalaks, leivale sätti­miseks, supi sees kasutamiseks, salatile lisamiseks või tugevama toidu juurde kergeks salatiks. Selleri ja tomati koostöös on tulemuseks hapukasmagus ja parajalt vürtsikas hoidis, mis saab eriti maitsev ­suvisel tomatihooajal värsketest tomatitest valmistatuna.

Hapendatud kirsstomatid selleri ja küüslauguga

Ahjus küpsedes saavad tomatid eriti sügava ja magusa maitse. Surista neist kokku lihtne kaste, mida saad tarvitada näiteks bruschettakatteks või pasta kõrvale.

Rösttomatikaste

Ideaalne viis tomatiuputuse ohjeldamiseks on neid kuivatada. Ja kui mõnusad on need kontsentreeritud maitsed. Paku võileivakatteks pehme juustuga või sobita salatitesse, aga ka kala ja liha kaaslaseks.

Ahjus kuivatatud kirsstomatid

Tomatimoos sobib hästi juustukõrvaseks või mõne pehmema juustuga segamiseks, grillvõileivale, hommikuse praemuna juurde, aga ka vinegretikastmesse.

Vürtsikas tomatimoos

Oi, kui mõnus on neid sinepiseemnetest ja tilliõisikutest maitset saanud pallikesi laduda kas prae kõrvale või suupistevaagnale liha- ja juustulõikude seltsi! Steriliseeritud purgid säilivad kenasti toatemperatuuril, jälgi vaid, et temperatuur oleks enam-vähem ühtlane ja hoiukoht hämar.

Marineeritud kirsstomatid

Magus-vürtsikas moos sobib hästi nii juustuga kui ka näiteks soolaste küpsistega.

Tomatimoos viskiga