Rohkem häid baktereid talveks purki! Ingveriga hapendatud värvilised porgandid, hapendatud tšilli- ja jalapeño-piprad ning ananassisalsa
(1)Hapendamine – see on teisisõnu piimhappebakterite abil toiduainete säilitamine. Hapendamine teeb maailma koduköökides come back’i. Tipprestoranidest uue alguse saanud vana tava on huulil kõikjal ja hapendamine on kasutuses eelkõige marineerimise asemel. Nende kahe meetodi vahe on põhimõtteline. Kui marineerimise puhul on eesmärgiks äädika abil kõik elusorganismid marinaadis hävitada ja tänu sellele purki ületalve hoida, siis hapendamise puhul pannakse piimhappebakterid säilitajatena tööle.
Kui mujal maailmas tekitab hapukapsas tohutult elevust, siis meie seda kohe ei hooma. Nii on hilisminevikust saanud omamoodi eelis, sest hapendamine on meil töövõttena juba ammu teada-tuntud ning marineerimise kõrval oleme ikkagi vähemalt kurki ja kapsast hapendanud. Tegelikult on hapendamise maailm veel oluliselt võimalusterohkem ning suvisel ajal tasuks purki pista peaaegu kõiki suviseid aiasaadusi.
Vaata retsepte:
Hapendatud šalottsibulad rosmariiniga
Hapendatud ananassisalsa
Suvine ja roosa segasumma-hapuköögivili
Terav suutäis ehk hapendatud tšilli- ja jalapeño-piprad
Hapendatud baklažaan porgandi-petersellitäidisega
Ingveriga hapendatud värvilised porgandid