Valmista pestot, kus kõik umbrohi üheskoos! Sobib võileivakatteks, pasta sisse, salatisse ja nii edasi!

Umbrohupesto

Salat sobib nii grillitud liha ja kala, aga ka näiteks siinse võilillepiruka kõrvale söömiseks. Mida nooremad ja õrnemad lehed nopid, seda maitsvama salati saad!

Värske umbrohusalat

Oblikas sisaldab rikkalikult veel vitamiini A ja C, mineraalainetest magneesiumi ja kaltsiumi, rauda, kaaliumi ja fosforit. NB! Oblikhappe suhtes tundlikel inimestel, tuleks olla ettevaatlik. Oblikaga ei maksa ka liialdada neil, kel on neerukivid või neerupuudulikkus.

Hapuoblikad teevad lihtsa hummuse põnevaks, andes hapukust ja boonusena ilusa rohelise värvi.

Hapuoblikahummus

Maalähedased kruubid ja värske hapuoblikas täiendavad teineteist imehästi.

Hapuoblika-kruubisupp munaga

Naat parandab seedetegevust, viib kehast üleliigse vedeliku ja soolad välja. Naadis on 200 mg C-vitamiini 100 grammi taimede kohta, kuid E-vitamiini veelgi rohkem. Lisaks on naadis eeterlikke õlisid, antioksüdante, mineraalaineid ja kiudaineid. Naat, aias pigem kutsumata külaline, sobib eri roogadesse: salatitesse, suppidesse, piruka­tesse jm. Tuleb meeles pidada, et toiduks kasuta­takse ainult noori, veel “avanemata” naadilehti.

Tavalisest rikkalikumad muffinid – hakkliha, juustu ja naadiga.

Naadimuffinid

Neutraalse maitsega nurmenukk sobib hästi salatitesse, olles ise korralikuks C-vitamiini pommiks. Paar nurmenukulehekest ja päevane C-vitamiini vajadus ongi kaetud.

Gluteeni- ja rasvavabad paleo­kuklid hoiavad vormi tänu India teelehe ehk psülliumi seemnete suurele paisumisvõimele. Peotäis värskeid nurmenukulehti ja -õisi lisab kevade maitset ja aroomi.

Nurmenukukuklid

Võilill on niivõrd toitainerikas, et ületab toitainete sisalduselt mis tahes aedvilja. Võilill sisaldab rohkem beeta­karoteeni kui porgandid. Päevane soovitatav kogus on 700–900 µg, kuid 100 g võililleportsjonis on juba umbes 3940 µg karoteeni. Võililles on rohkem mineraale kui üheski teises salatitaimes, see sisaldab palju kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi. Lihtsaim viis võilille headusest osa saada on süüa iga päev üks värske võililleõis koos varrega.

Tatrapõhjal pirukas on toekas amps. Võilillelehed sobivad küüslauguhõngulisse pirukasse kui valatult ja muudavad täidise mõnusalt mahlaseks. Ära unusta kõrvale süüa värsket salatit.

Võilillepirukas

Põdrakanep tugevdab immuunsüsteemi. "Põdrakanep olgu nii noor, et isegi rohelist ei ole veel peaaegu tulnud, ta on punakas, maa seest tulevad välja nagu tagurpidi kuusekesed, sõrmepikkused, mitte rohkem. Vanemad taimed lähevad puiseks ega maitse enam hästi, tugev rohu mekk tuleb juurde,” on öelnud taimetark Kristel Vilbaste. Noored kevadised põdrakanepivõrsed on lausa gurmeeroog – asjata ei nimetata neid vaese mehe spargliks!

Pehme muna põdrakanepivõrsetega

Nõges on kaltsiumi-, magneesiumi-, raua- ja ränirikas taim, mis puhastab verd, toetab vere hüübimist ning leevendab väsimust. Nõgeses on C-vitamiini viis korda rohkem kui apelsinis.

Nõgestega rikastatud kaerajahupannkoogid on kõige maitsvamad krõbedate ja kuumadena. Nirista söömisel peale mett.

Nõgesepannkoogid

Kreemjas tatra-nõgeseroog valmib risoto keetmise meetodil.

Nõgeserisoto toortatrast

Sellesse smuutisse võid nõgesed lisada täitsa toorelt – kõik kasulik säilib, kõrvetavad omadused aga blenderdades kaovad. Maasikate asemel võid kasutada muid meelepäraseid marju või marjasegusid.

Nõgese-maasikasmuuti

Toekas juustuomlett nõgestega on ideaalne kevadise nädalavahetuse hommikusöök. Valmista kõrvale kausitäis värsket salatit redistega.

Toekas nõgese-juustuomlett

Toitainerikas kevadsuvine supp valmib hõlpsalt ja maitseb suurepäraselt.

Allikas: Oma Maitse arhiiv