Keeruline:

Küpsisekook ploomimoosi ja keedukreemiga

Võiks isegi öelda, et küpsise--Napoleon. Keedukreemile on raske vastu panna. Ja see hapukas ploomimoos kihtide vahel toob kõik maitsed eriti hästi esile.

20 lõigukest

KEEDUKREEM:

  • 1 liiter piima

  • 225 g võid

  • 250 g suhkrut

  • 5 muna

  • 1 dl nisujahu

  • 1 tl vanillsuhkrut

PLOOMIMOOS:

  • 700 g ploome

  • 1 dl vett

  • 1 vanillikaun

  • 2 sl suhkrut

  • 0,5 sidruni mahl

  • 4 x 180 g pakki küpsiseid

  1. Keedukreemi valmistamiseks pane 750 ml piima potti. Kuumuta keemiseni, alanda siis kuumust ja lisa külmad võitükid. Teises kausis vahusta munad suhkru ja vanillsuhkruga, lisa piim ja jahu. Vala segu piima hulka ja sega tasasel tulel järjepidevalt, kuni kreem muutub paksemaks. Võta tulelt ja jahuta.

  2. Poolita ploomid ja eemalda kivid. Pane potti koos veega keema. Lõika vanillikaun pikuti pooleks, kaabi seemned noaga lahti. Natukese aja pärast lisa vanillikaun ja seemned ploomide hulka. Keeda tasasel kuumusel 10 minutit, siis eemalda vanillikaun. Lisa moosile suhkur ning maitseks sidrunimahla ning kuumuta veel 20 minutit, ise pidevalt segades. Pane moos jahtuma.

  3. Kui keedukreem ja moos on jahtunud, siis võta 25 x 25 cm läbimõõduga koogivorm. Põhja aseta küpsetuspaber ja selle peale lao põhjaks küpsised, siis keedukreem ja siis moosikiht. Korda sama asja neli korda. Kõige peale pane keedukreem ja moos. Aseta tundideks külmkappi ja serveerides puista peale küpsisepuru.

Õige magus:

Sipelgapesakook õuntega

Eriti lihtsa valmistusviisiga kook.

8–10-le M

  • 180 g šokolaadiküpsiseid

  • 270 g heledaid küpsiseid

  • 150 g võid

  • 100 g toorjuustu

  • 360 g karamellikondenspiima

  • 2 keskmist hapukamat õuna

  • 1,5 tl kaneeli

  • 100 g röstitud mandleid

  1. Sulata või koos kondenspiimaga. Või ja kondenspiima segunemine võtab veidi aega, aga sega nii kaua, kuni tekib ühtlane mass.

  2. Purusta küpsised kaussi, lisa hakitud röstitud mandlid. Koori õunad ja sega hulka kaneel. Lisa küpsisesegusse.

  3. Vala kondenspiimasegu küpsistele, lisa toorjuust ja sega ühtlaseks massiks. Vormi sellest kuhi ja pane toidukile sisse ja külmkappi üleöö tahenema. Serveerides võid peale -riivida valget šokolaadi.

Klassika:

Küpsisekook pirni ja mascarpone kreemiga

Maitselt mõnusalt mahe ja pidulik soojade sügisõhtute uhkus. Kaunistab nii esimesse klassi mineja kui ka kõikide septembri sünnipäevalaste pidulauda.

12 lõigukest M

  • 270 g küpsiseid

  • 500 g mascarpone’t

  • 250 g maitsestamata kohupiimakreemi

  • 3 sl suhkrut (vajadusel veidi rohkem)

  • 1 tl vanilliekstrakti

  • 400 ml 35% koort

  • 1 sidruni mahl ja koor

  • 5 pirni, soovitatavalt hapukamad

  • 2 dl õuna- või pirnimahla

  • 4 želatiinilehte

  • kaunistuseks 100 g pohli

  1. Vahusta mascarpone, kohupiimakreem, suhkur ja vanilliekstrakt. Teises kausis vahusta koor ja sega mascarpone hulka. Lisa sidrunimahl ja -koor.

  2. Koori pirnid, tükelda kuubikuteks ja sega kreemi hulka.

  3. Pane želatiinilehed paariks minutiks külma vette. Kuumuta õunamahl. Pigista želatiinilehtedest vesi välja ja lahusta lehed õunamahla sees. Jahuta natuke, et vedelik poleks liiga kuum, ja vala kreemi hulka.

  4. Kata ümmargune 20 cm koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Lao põhja küpsised, äärte ja küpsiste vahele jäänud avade jaoks murra või pudista küpsised peenemaks ja täida ka need. Siis lisa kreem ning siis uuesti küpsisekiht. Tee nii neli korda ning lõpeta mascarpone--kreemiga. Pane külmkappi üleöö tahenema. Serveerides lisa pohlad ja küpisisepuru ja kui on käe-pärast, siis võid koogi kaunistada lille-kestega.

Kõige lihtsam küpsisekook hapukoorega

Selleks laota küpsised kihiti vormi, vahele määri paksu hapukoort. Kui soovid, võid hapukoort maitsestada vanillsuhkruga, tavalist suhkrut aga pole vaja lisada, sest küpsised on niigi magusad. Kata kook hapukoorekihiga ja tõsta külmkappi 4–5 tunniks tõmbama. Enne serveerimist puista koogile kakaopuru või kata värskete marjadega. Ja ongi kõik!

Hapukas:

Küpsisekook halvaa, jõhvikate ja toorjuustuga

Toorjuustu asemel saad kasutada ka kohupiima, esimene jääb lihtsalt siidisem. Magusa meki vahele plahvatab suus hapukas jõhvikas, mis loob eriti hea maitsekoosluse.

15 lõigukest M

  • 270 g küpsiseid

  • 200 g halvaad

  • 125 g võid

  • 200 g toorjuustu

  • 150 g jõhvikaid

Sulata või. Purusta küpsised ja halvaa kaussi. Mida peenem puru, seda parem. Lisa sulavõi ja toorjuust ning sega ühtlaseks. Kõige lõpus lisa jõhvikad ja vormi toru. Pane see toidukile sisse ja külmkappi tahenema. Ideaalis võiks kook olla enne serveerimist öö läbi külmas.

Eriti siidine:

Hapukoorerohke küpsisekook ploomidega

Kohvi ja küpsise kooslus on lummav. Efekti lisavad magusad kollased ploomimütsikesed.

20 lõigukest M

  • 720 g küpsiseid

  • 1 kg hapukoort

  • 2 sl lahustuvat kohvi

  • 1 dl suhkrut

  • 700 g kollaseid ploome

  • 2 dl õunamahla

  • 3 želatiinilehte

  • kaunistamiseks kohviube ja tüümiani

  1. Sega hapukoor, lahustuv kohv ja suhkur omavahel. Võta 25 x 25 koogivorm, kata põhi küpsetus-paberiga. Lao põhja küpsised, mille peale hapukoorekiht – ja nii neli korrust.

  2. Lõika kollased ploomid pooleks, eemalda kivid ja lao viimaseks hapukoorekihi peale.

  3. Pane želatiinilehed paariks minutiks külma vette. Kuumuta õunamahl. Pigista želatiinilehed veest tühjaks ja lahusta õunamahla sees. Jahuta natukene, et vedelik liiga kuum poleks, ja vala ettevaatlikult ploomidele. Lase külmkapis üleöö taheneda. Serveerides kaunista kohviubade ja tüümianioksakestega.