1. Lase valgusel särada!

Kuna fotograafia on valguse kunst, tasub enne pildistama asumist alati, ja mitte ainult toidupiltide puhul, üle vaadata valgustus. Toit näeb parim välja pehme, hajutatud loodusliku valgusega tingimustes, kus ka väikseimad detailid on kaameraläätse jaoks hästi valgustatud. Eelista loomulikku valgust, mis rõhutab erksamaid värve ja toidu mängulisust.

Näitena saab tuua kiidetud kaamerafunktsioonidega Huawei P20 Pro uue telefoni, millega on jäädvustatud värsket kevadist salatit nii välitingimustes kui ka siseruumis. Õues jäädvustatud fotol aktiveeriti tehisintellekti režiim, mis hajutas keskpäevast valgust ja tõi varjude abil välja toidu värvid ja kolmemõõtmelise välimuse. Siseruumides sama kaameraga tehtud fotod on küll värvidelt erksad, kuid dünaamikat jääb väheseks.

Rahvusvaheliselt tuntud fotograaf Kersti Niglas sõnas, et ükskõik kas jäädvustada soovitatakse toitu, inimesi või ümbrust, tasub alati eelistada võimalikult loomulikku valgust, teha fotosid nn alla-päikest ning pildistada mitmetasandiliselt, nii jäävad fotod elavamad.

Loomulik valgus teeb kõik paremaks

2. Lihtsuses peitub võlu

Foodgraphy kuldreegel on kindlasti lihtsus ja selgus. Iga pilt ei pea olema detailirohke – professionaalse tulemuse saab, kui valida ühevärviline või lihtsa, tagasihoidliku mustriga taust ning mängida kontrastiga.


Lihtne taust ja kontrastsed värvid

“Kui pildistad toitu, mis on taldrikul, pea silmas, et taldrik oleks puhas ega rikuks pildi üldist kompositsiooni. Võid pildistades kasutada rekvisiite, kuid nende ei tohiks liialdada. Vali rekvisiidid, mis aitavad lugu jutustada – näiteks on populaarsed toidupiltidel kasutada söögiriistasid. Kui aga pildistad toitu, mille oled ise valmistanud, kaalu allesjäänud koostisosade kasutamist. See on lihtne viis jutustada vaatajatele lugu sellest, kuidas maitsev hõrgutis valmis,” soovitas fotograaf.

3. Jäädvusta toitu tema parimast küljest

Alloleval fotol on jäädvustatud klassikalist lõunapilti – ühel juhul iPhone X-iga ja teisel Huawei P20 Pro-ga. Huawei uusima nutitelefoni puhul on aktiveerunud tehisintellekt, mis tundis ära, et pildistatakse toitu ja seeläbi on toit tugevamalt fokusseeritud ja värvid erksamad.

Niglas soovitab toidu jäädvustamisel olla nurga valimisel kreatiivne ning katsetada erinevaid lähenemisi. “Samuti on oluline, et taust oleks võimalikult pehme ning annaks edasi mõnusa meeleolu. Kindlasti peaks toit olema värske ning eriti hea oleks, kui toit auraks – siis tasub valida tumedam taust ning mängida valgusega, et aur kenasti pildil näha oleks. See muudab toidu eriti isuäratavaks ning annab edasi positiivse emotsiooni,” lausus fotograaf.

Lõunatoit: iPhone X (vasakul) VS Huawei P20 Pro (paremal)