Hea võimalus kasutada ära üle talve seisnud soolaseened — üks äge soolaseenesalat!


Hea võimalus kasutada ära üle talve seisnud soolaseened — üks äge soolaseenesalat!
Foto: Gregor Jürna

Kuna me oleme hingelt korilased ja korjame hinge taha alati rohkem, kui tegelikkuses ära jaksame süüa, siis kindlasti on eelmise aasta seenesaagist mõni soolatud seente purk keldris veel alles. Nüüd on hea võimalus teha üks toekam salat nendest. Ürgsete Eesti maitsetega soolaseene-odrakruubisalat mõjub ootamatult tänapäevaselt. Võid seda süüa soojalt või jahtunult, keele viib alla ikkagi.

Koostisained

  • 4 portsjonit
2 dlsoovitatavalt kohaliku väiketootja odrakruupi
4 dlveisepuljongit
170 ghakitud soolaseeni
2 väikest punast sibulat
1 slvõid + 2 sl oliiviõli
2 slhakitud peterselli
 värskelt jahvatatud musta pipart ja vajadusel soola
 peale peotäis küüslauguvõrseid

Valmistamine

  1. Olenevalt seente soolasusest leota neid 5–30 minutit vees. Kurna.
  2. Samal ajal loputa kruubid voolava vee all sõelal, kuni vesi on puhas, ja nõruta siis haudepotti. Vala üle kuuma puljongiga ja hauta madalal tulel kaane all umbes 35 minutit. Puljong peab olema sisse imbunud ja kruubid pehmed, aga hamba all siiski veidi vastupanu osutavad.
  3. Kuni kruup haudub, haki sibul peeneks ja hauta soovitatavalt malmpannil või ja õli segus madalal kuumusel klaasjaks.
  4. Sega kruubid, seened ja sibul koos pannil oleva või-õliseguga, raputa üle peterselliga ja maitsesta musta pipraga. Soola ilmselt pole vaja lisada. Kaunista küüslauguvõrsetega.
  5. Eriti maitsev just soojana. Sobib süüa järgmiselgi päeval. Maitsed tulevad esile toatemperatuuril, mitte külmikukülmana.
OM Suvi