Tema sõnul annetab Eesti üks suuremaid jaekette oma Tallinna külje all asuvast logistikakeskusest just neid toiduaineid, mis väga tihti Toidupanka ei jõua — nendeks on värsked puu- ja juurviljad. „Kesklaost oleme annetanud esimesed 250 kilo kobartomatid ning umbes 100 kilo tsitruselisi ja õunu,“ märkis Volkas.

Logistikakeskusest Toidupangale annetatavate puu- ja juurviljade päevased kogused jäävadki 100 kuni 300 kilo vahele. Lisaks laiendas Maxima hiljuti ka Toidupangale annetatavate toidukaupade kategooriaid. „Viimati lisandusidki kiirestiriknevad kaubad — näiteks erinevad piima- ja lihatooted, salatid, kondiitritooted ning palju muud,“ sõnas Volkas.

Kui mullu novembris alustas Maxima Toidupangale annetamist 14 kaupluses, siis nüüdseks küündib toitu annetavate kaupluste arv jaeketis 59-ni. Seitse kauplust ootab veel Toidupanga kinnituse taga. „Arvestades, et Maximal on Eestis 83 kauplust, olen uhke selle üle, et oleme poole aastaga suutnud neljakordistada nende kaupluste arvu, kes Toidupangaga koostööd teevad,“ rääkis Volkas.

Eesti Toidupanga tegevjuhi Piet Boerefijni sõnul on Maxima annetanud esimese poole aastaga üle 144 000 kilo toiduaineid, millega Toidupangal on olnud võimalik aidata üle 14 000 pere. Toidupanga jagatav toidukomplekt kaalub keskmiselt 10 kilo. „Oleme väga tänulikud, et Maxima otsustas eelmise aasta sügisel meiega suuremahulisemat koostööd alustada,“ sõnas Boerefijn.

Ta märkis, et praegu on väga oluline, et nüüd liitus annetajate ringiga ka Maxima logistikakeskus, kuna igal nädalal saab Toidupanga käest ühtlasi abi 4000 Ukraina sõjapõgenikku üle Eesti. „Nende lisandumisega meie abivajajate hulka on väga oluline, et ka Maxima hakkas Toidupangale toitu annetama. Kui kogused veel kasvavad, saame abivajajaid veelgi paremini aidata,“ lausus Boerefijn.

Maxima Eesti tegevjuhi kinnitusel liigub ettevõte selles suunas, et lõpuks annetaksid kõik jaeketi 83 kauplust Toidupangale toitu. „Lähikuudel on plaanis alustada esimesel võimalusel koostööd ka Ida-Viru ja Lõuna-Eesti piirkondades ning jätkata regulaarselt logistikakeskusest toidu päästmisega,“ lausus Edvinas Volkas. Lisaks jätkatakse kaupluste personali koolitamisega Toidupangale tehtavate annetuste osas.

Esimestel kuudel annetas Maxima Toidupangale valdavalt pikema säilimisajaga toiduaineid — nagu sai, leib ja teised pagaritooted, kuivained ning värske puu- ja juurvili. Selle aasta aprillikuust lisandusid annetatavate toiduainete hulka ka kondiitri- ja kulinaariatooted ning kiirestiriknev toit. Vähesel määral on Toidupangale tehtud annetuste nimekirja jõudnud ka tööstuskaupa, nagu lambipirnid, pesu ja köögitarbed.

Eestis elab umbes 300 000 inimest, kes elavad absoluutses või suhtelises vaesuses ja vajaksid toiduabi, rääkimata inimestest, kes soovivad tarbida toiduaineid mõistliku hinnaga. Üle Eesti saavad praegu Toidupanga kaudu toiduabi koos Ukraina sõjapõgenikega ligi 19 000 inimest nädalas. Suurema osa jagatavast toidust moodustab poekettidest päästetud toit, sellele lisanduvad annetatud toit ja Euroopa Liidu toiduabi.

Jaga
Kommentaarid